Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 4| Porcja ma ok. 127 kcal

1 kostka tofu naturalnego (180 g)
3 łyżki oleju (30 g)
1 łyżeczka octu jabłkowego (2 g)
2 łyżki wody (20 g)
1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
 pieprz i sól czarna według uznania (ja stosuję ok. 1/2 łyżeczki soli czarnej)

Przepis

  1. Tofu dzielimy na pół
  2. Połowę naszego tofu miksujemy z olejem, wodą, kurkumą i octem, aż powstanie gładka pasta, przypominająca majonez. 
  3. Drugą część tofu rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki następnie mieszamy z naszym majonezem i szczypiorkiem.
  4. Całość teraz doprawiamy pieprzem i solą czarną. Jeśli wolisz bardziej intensywny “jajeczny” smak możesz dodać więcej czarnej soli.
  5. Pasta smakuje najlepiej gdy postoi chociaż parę minut w lodówce.
bezjajeczna pasta z tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.