Bezjajeczna pasta z tofu

Bezjajeczna pasta z tofu bardzo dobrze imituje wyglądem i smakiem tradycyjną pastę jajeczną. Nadaje się na co dzień do kanapki jak również podczas świąt. Smak jajeczny zawdzięczamy dodatkowi czarnej soli, dlatego jest ona składnikiem niezbędnym. Natomiast, jeśli ktoś z Was nie przepada za posmakiem i zapachem jajecznym, może pominąć ten składnik, dzięki temu uzyskamy ciekawą pastę z tofu, również bardzo smaczną.

Składniki

3/4 kostka tofu naturalnego (135 g)
2 łyżeczki majonezu wegańskiego (20g)
1/2 łyżeczki musztardy (5 g)
1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
1/4 pęczka szczypiorku
pieprz i sól czarna według uznania (ja stosuję ok. 1/4 łyżeczki soli czarnej)

Przepis

  1. Połowę tofu zmiksuj z przyprawami, majonezem, musztardą, aż powstanie gładka pasta.

  2. Resztę tofu poduś widelcem lub w rękach i dodaj do pasty.

  3. Szczypiorek posiekaj i wszystko razem wymieszaj.

Porady

– Czarną sól najlepiej dodawać stopniowo do pasty, ponieważ w zbyt dużych ilościach może zepsuć smak pasty.
– Smak dania można wzbogacić, dodając 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych.
– Kurkumę można zastąpić przyprawą curry.

Bezjajeczna pasta z tofu

Białko
22%
Węglowodany
8%
Tłuszcze
70%