Składniki

Ilość porcji: 2 |Porcja ma ok. 490 kcal

2 łyżki oleju (20 g)
2 małe cebule (140 g)
2 średnie ząbki czosnku
średnia papryka (150 g)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
puszka pomidorów krojonych (400 g)
szklanka wody (250 ml)
1/2 puszki fasoli czerwonej (120 g)
1/2 puszki kukurydzy (110 g)
mały koncentrat pomidorowy (70 g)
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kminku
szczypta nasion kolendry, chili, soli, tymianku
opcjonalnie do podania jogurt, awokado, kolendra

Przepis

  1. Cebulę, czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  2. Dodajemy przyprawy i podsmażamy je przez ok. 1 minutę.
  3. Całość zalewamy wodą, dodajemy puszkę pomidorów, opłukaną soczewicę, pokrojoną paprykę i gotujemy, aż soczewica zmięknie ok. 10-15 minut.
  4. Pod koniec solimy, dodajemy kukurydzę, fasolę, przecier pomidorowy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minut.
Chili z soczewicy czerwonej