Znajdziesz mnie na:

Składniki

Kaloryczność bochenka: ok. 2200

1 i 1/4 szklanki napoju sojowego letniego (300 ml)
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (460 g)
paczuszka drożdży suszonych (7 g)
łyżka oleju (10 g)
łyżka kakao
1/2 łyżeczki sól
2 łyżki cukru (20 g)
5 kostek gorzkiej czekolady

Przepis

  1. Drożdże mieszamy z mąką, kakao, solą, cukrem i zalewamy letnim napojem sojowym.
  2. Następnie przez około 5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się lepić do rąk.
  3. Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce i zakrywamy. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
  4. Gdy ciasto urośnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Ponownie ugniatamy ciasto, dodając posiekane kostki czekolady, formując kształt chleba.
  6. Przekładamy do formy lub układamy na blachę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na kilka minut, aż piekarnik się nagrzeje. 
  7. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wegański chlebek czekoaldowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *