Znajdziesz mnie na:
Składniki
Kaloryczność bochenka: ok. 2200
1 i 1/4 szklanki napoju sojowego letniego (300 ml)
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (460 g)
paczuszka drożdży suszonych (7 g)
łyżka oleju (10 g)
łyżka kakao
1/2 łyżeczki sól
2 łyżki cukru (20 g)
5 kostek gorzkiej czekolady
Przepis
- Drożdże mieszamy z mąką, kakao, solą, cukrem i zalewamy letnim napojem sojowym.
- Następnie przez około 5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się lepić do rąk.
- Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce i zakrywamy. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
- Gdy ciasto urośnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ponownie ugniatamy ciasto, dodając posiekane kostki czekolady, formując kształt chleba.
- Przekładamy do formy lub układamy na blachę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na kilka minut, aż piekarnik się nagrzeje.
- Pieczemy przez 25-30 minut.
