Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 285 kcal

średnia cebula (150 g)
opakowanie kotletów sojowych (100 g)
duży ząbek czosnku (10 g)
łyżka oleju (10 g)
średni ogórek kiszony (75 g)
5 łyżek sosu sojowego (60 g)
3 łyżeczki musztardy stołowej (30 g)
2,5 szklanki wody (625 ml)
czubata łyżka mąki pszennej (25 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej 
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka majeranku 
1/2 łyżeczki lubczyku świeżego lub suszonego 
sól, pieprz według uznania

Przepis

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy delikatnie na oleju, aż zrobi się złota.
  2. Dodajemy następnie pokrojony czosnek, chwilę razem smażymy i dodajemy całe opakowanie kotletów sojowych.
  3. Następnie zalewamy wszystko 2 szklankami wody i dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojonego ogórka kiszonego.
  4. Gotujemy, aż kotlety sojowe zmiękną.
  5. Do pozostałej części wody dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, by uniknąć grudek. Następnie przelewamy zawartość szklanki do naszego sosu delikatnie mieszając, aż sos zrobi się gęsty.
Ciemny sos wegański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.