Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 285 kcal
średnia cebula (150 g)
opakowanie kotletów sojowych (100 g)
duży ząbek czosnku (10 g)
łyżka oleju (10 g)
średni ogórek kiszony (75 g)
5 łyżek sosu sojowego (60 g)
3 łyżeczki musztardy stołowej (30 g)
2,5 szklanki wody (625 ml)
czubata łyżka mąki pszennej (25 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku świeżego lub suszonego
sól, pieprz według uznania
Przepis
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy delikatnie na oleju, aż zrobi się złota.
- Dodajemy następnie pokrojony czosnek, chwilę razem smażymy i dodajemy całe opakowanie kotletów sojowych.
- Następnie zalewamy wszystko 2 szklankami wody i dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojonego ogórka kiszonego.
- Gotujemy, aż kotlety sojowe zmiękną.
- Do pozostałej części wody dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, by uniknąć grudek. Następnie przelewamy zawartość szklanki do naszego sosu delikatnie mieszając, aż sos zrobi się gęsty.
