Ciemny sos z kotletami sojowymi

Ciemny sos kojarzy mi się głównie z niedzielnym obiadem, gdy jeszcze mieszkałam z rodzicami i byłam na diecie tradycyjnej. Wiem, że wielu osobom brakuje tego smaku. Dlatego poniżej prezentuję Wam przepis na ciemny sos wegański na bazie kotletów sojowych, których według mnie dobrze oddaje smak oryginalnego sosu mięsnego. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który robię już od kilku lat i pewnie będę jeszcze go robić nieraz.

Składniki

cebula (150 g)
opakowanie kotletów sojowych (100 g)
duży ząbek czosnku (10 g)
łyżka oleju (10 g)
średni ogórek kiszony (75 g)
5 łyżek sosu sojowego (60 g)
3 łyżeczki musztardy stołowej (30 g)
2,5 szklanki wody (625 ml)
czubata łyżka mąki pszennej (25 g)
1/2 łyżeczki papryki mielonej 
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka majeranku 
1/2 łyżeczki lubczyku świeżego lub suszonego 
sól, pieprz według uznania

Przepis

Na głębokiej patelni lub w rondelku podsmaż na rozgrzanym oleju pokrojoną cebulę i czosnek.

Następnie dodaj 2 szklanki wody, przyprawy, pokrojonego ogórka kiszonego i jak woda zacznie się gotować dodaj kotlety sojowe. Gotuj, aż kotlety zmiękną.

Do pozostałej części wody dodaj mąkę i dobrze ją wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy kotlety sojowe będą już miękkie, dodaj wodę wymieszaną z mąką i delikatnie mieszaj, aż powstanie gęsty sos.

  • Lubczyk można zamienić na pietruszkę.