Depresja – co warto o niej wiedzieć

O depresji wciąż mówi się za mało, czasem możemy być nawet nieświadomi, że w naszym otoczeniu, ktoś zmaga się z bardzo poważnym problemem. Dlatego warto poświęcić chwilę, by przeczytać jak rozpoznać pierwsze oznaki tej choroby, a także jak można pomóc komuś lub nawet sobie.

Spis tematów

Cichy zabójca, który może zakończyć nasze życie, czyli czym jest depresja?

“Depresja (depression) w znaczeniu ogólnym to stan usposobienia charakteryzujący się poczuciem nieodpowiedniości, uczuciem przygnębienia, obniżeniem aktywności i reaktywności, pesymizmem, smutkiem i podobnymi objawami” (Reber, 2000).

Normalnym jest, iż człowiek w trakcie swojego życia przeżywa cały wachlarz emocji – zarówno tych przyjemnych (radość, euforia, podekscytowanie, podniecenie) jak i tych nieprzyjemnych (złość, strach, smutek, irytacja).

Dobrze jest, gdy jednostka jest zdolna do odczuwania różnorodnych stanów- co by bowiem było gdyby świat był czarno-biały. Jesteśmy zdolni do refleksji nad swoimi emocjami i monitorowania czego aktualnie doświadczamy (Cierpiałkowska, 2015).

Jeżeli emocje nieprzyjemne utrzymują się długo może być to sygnał, że powinniśmy zwrócić na siebie szczególną uwagę, a w razie dalszych trudności podjąć niezbędne kroki  ( o tym przeczytacie w dalszej części artykułu).

Na początek trochę statystyk dotyczących depresji, które pokazują skalę i złożoność problemu:

  • 350 mln ludzi na całym świecie cierpi na depresję, w Polsce nawet 1.5 mln osób (Gałecki, 2018)
  • W 2017 roku co miesiąc w Polsce sprzedawano 1 mln 760 tys. Opakowań leków przeciwdepresyjnych
  • Dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn cierpi na depresję
  • Ponad 700 000 ludzi chorujących na depresję co roku popełnia samobójstwo.
  • Samobójstwa są czwartą przyczyną zgonów w grupie wiekowej 15-29 lat
  • Pomimo tego, że istnieją skuteczne terapie zaburzeń psychicznych, ponad 75 % osób z krajów rozwijających się nie otrzymuje niezbędnej pomocy (WHO,2021)

Objawy, po których możesz rozpoznać depresję

Depresja to choroba z grupy zaburzeń afektywnych, która może charakteryzować się (ICD-10, Cierpiałkowska, 2015, Święcicki, 2002):

  • znacznym obniżeniem nastroju
  • spadkiem energii życiowej
  • zaniedbywaniem dotychczasowych obowiązków
  • niemożnością czerpania satysfakcji z życia (anhedonia)
  • utratą zainteresowań
  • spadkiem napędu psychoruchowego (chory bez uchwytnej przyczyny spędza większość czasu w pozycji leżącej)
  • zaburzeniem procesów poznawczych  . występują problemy z pamięcią, koncentracją i uwagą)
  • zaburzeniem postrzegania własnej osoby (m.in. Niska samoocena)
  • zmniejszeniem apetytu
  • zaburzeniami snu
  • występowaniem myśli i zamiarów samobójczych oraz widzeniem przyszłości w czarnych barwach.

Czy przyczyna jest jedna? Oczywiście, że nie

Powodów może być wiele. Zastanawiasz się jakie? Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ choroba ta jest niezwykle złożona i wcale nie taka oczywista. Badacze zwracają uwagę, że możliwymi przyczynami mogą być:

 Czynniki biologiczne

  • Zaburzenie w działaniu neuroprzekaźników mózgowych: noradrenaliny, dopaminy i serotoniny
  • Zaburzenie ,,osi stresu’’ czyli układ limbiczny- podwzgórze- przysadka- nadnercza
  • Zaburzenie funkcji tarczycy- niedoczynność tarczycy może powodować zmiany nastroju o charakterze depresyjnym
  • Duży wpływ na funkcjonowanie odgrywają hormony płciowe- zwiększone ryzyko występowania depresji w okresie ,,przełomów hormonalnych’’-poród, miesiączka, menopauza
  • Wpływ światła słonecznego- w okresie mniejszego nasilenia promieni słonecznych istnieje zwiększone ryzyko depresji sezonowej

Czynniki genetyczne

Depresja może być chorobą, którą się dziedziczy. Jest to uzależnione od interakcji kilkudziesięciu genów- nie odkryto specyficznego, który by za to odpowiadał. ,,Gen depresji’’ nie istnieje.

Czynniki psychologiczne

  • Wydarzenia stresowe np. Utrata osoby bliskiej, rozłąka
  • Wydarzenia traumatyczne- przemoc fizyczna, molestowanie seksualne
  • Kłótnie, konflikty domowe
  • Wygórowane wymagania środowiska
  • Trudności w pracy bądź też jej strata
  • Nagła zmiana sytuacji życiowej

Jeżeli zauważysz u siebie lub u kogoś bliskiego niepokojące objawy, zmianę w zachowaniu lub którykolwiek z objawów wymienionych wyżej- NIE CZEKAJ! Depresja to bardzo złożona i ciężka choroba, nie można jej bagatelizować.

Gdzie możesz szukać pomocy?

Dzieci i młodzież w pierwszej kolejności powinny się zgłosić do osoby zaufanej- może to być rodzic, nauczyciel, psycholog bądź też pedagog szkolny. To osoby, które udzielą Ci pierwszej pomocy. Może nie warto zostawać samemu z problemem albo zwierzać się tylko koleżance/koledze. Osoby w młodym wieku nie mają wystarczająco dużo zasobów by pomóc Tobie w takich trudnych sytuacjach. Czasami warto zaufać dorosłemu.

  • Poradnie zdrowia psychicznego- pomocy udzieli Ci tam lekarz psychiatra. Pamiętaj do poradni zdrowia psychicznego nie potrzebujesz skierowania.
  • Centrum interwencji kryzysowej- pracuje tam sztab specjalistów, gotowych Tobie pomóc
  • Telefony zaufania- numery można znaleźć w Internecie, tutaj podajemy Wam kilka linii pierwszego kontaktu:
    • Całodobowa bezpłatna infolinia dla dzieci i młodzieży: 800 080 222
    • Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży: 116 111
    • Telefon zaufania Rzecznika Praw Dziecka: 800 12 12 12
    • Antydepresyjny Telefon Forum Przeciw Depresji: 22 594 91 00
    • ITAKA – Antydepresyjny telefon zaufania: 22 484 88 01
  • W nagłych przypadkach, zwłaszcza gdy występują myśli i zamiary samobójcze pomoc można otrzymać w Izbach Przyjęć Psychiatrii.

Co jedzenie ma wspólnego z depresją?

Według badań naukowych współczesna dieta, uboga w składniki odżywcze, bogata w cukier, nadwaga (BMI powyżej 30) może przekładać się na wzrost zachorowań na depresję. Jest to też powiązane z tym, że taka dieta ma zwiększone ryzyko pojawienia się stresu oksydacyjnego i cytokin prozapalnych, które obserwuje się w różnych zaburzeniach psychotycznych.

A jak to się ma u wegan? Mówi się, że dieta wegańska jest niedoborowa, po części to prawda, ponieważ trudniej na diecie wegańskiej dostarczyć niektóre składniki odżywcze, przez co łatwiej o te niedobory, ale obecnie mamy coraz większą świadomość odnośnie bilansowania posiłków, dostęp do darmowej wiedzy, co według mnie może się przełożyć na lepsze odżywianie osób zainteresowanych tym tematem.

Nie chcę się odnosić typowo do badań, czy weganie mogą mieć zwiększone ryzyko depresji wynikające z samej diety, ponieważ badania są sprzeczne, ani też często nie wiemy jak u uczestników doszło do wystąpienia depresji. Równie dobrze osoby te, mogły przejść na weganizm z myślą o poprawie swojego zdrowia. Dlatego przyjrzymy się co takiego w diecie może przyczynić się do wystąpienia lub zmniejszenia wystąpienia depresji.

Jakie składniki spożywcze wpływają na depresję

Kawa

Kawa wpływa na nas dobrze pod wieloma względami, zmniejsza ryzyko chorób: sercowo-naczyniowych, metabolicznych, nowotworów i… depresji.

Według przeprowadzonej metaanalizie na temat wpływu kawy na depresję, zauważono, że u osób u których spożycie kawy jest wysokie, ryzyko wystąpienia depresji jest mniejsze.

Przypuszcza się, że jest to związane z zawartością kofeiny w kawie, jak również kilkoma innymi związkami. Jednak ten temat wymaga dalszych badań. Tutaj, też warto obalić jeden mit, kawa nie wypłukuje magnezu, który również jest ważny w diecie szczególnie pod względem omawianego tematu.

Kwasy omega – 3

Kwestia kwasów omega-3 nadal wymaga badań, ale sugeruje się, że mogą mieć one znaczenie w przypadku leczenie depresji. Wpływają na prawidłowe działanie mózgu, regulację neuroprzekaźników, a także na zmniejszenie produkcji wolnych rodników.

W badaniach zaobserwowano ich niedobór w przypadku wczesnego stadium zaburzeń psychotycznych, a także zmniejszenie ich występowania w grupie ryzyka, gdy podawano suplement kwasów omega-3. W innych badaniach placebo wykazano, że podawanie kwasów omega-3 wywołało lepszy efekt u leczonych osób niż podawane placebo. Są też badania, które sugerują, że suplementacja wyższymi dawkami EPA jest korzystniejsza jako, że EPA ma lepsze działanie przeciwdepresyjne. Jednak badania nie są spójne, są też badania, które pokazują, że wegetarianie mający niskie spożycie kwasów omega-3 nie wykazali pogorszenia nastroju, co badający tłumaczyli, że możliwe jest iż osoby na diecie wegetariańskiej ogólnie dokonali lepszych wyborów żywieniowych.

W diecie wegańskiej mamy produkty, które są źródłem ALA , które konwertuje się  do EPA i DHA, jednak ta konwersja zależy od wielu czynników (diety, wieku, stanu zdrowia itp.) i niestety nie mamy pewności na jakim poziomie będzie. Natomiast biorąc pod uwagę ogólny pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA, uważam, że warto rozważyć suplementację tymi kwasami, nie tylko w przypadku wystąpienia depresji, ale również w przypadku innych chorób.

Witaminy z grupy B

Zauważono, że pacjenci chorzy na depresję mają niższy poziom kwasu foliowego, witaminy B12. Niedobór kwasu foliowego wpływa na zmniejszenie syntezy neurotransmiterów i powoduje wzrost homocysteiny (tak samo jak niedobór witaminy B12). W badaniach zaobserwowano również, że witaminy te wpływają na wzrost wrażliwości przyjmowanych leków antydepresyjnych.

Na diecie wegańskiej witaminy B12 nie pozyskamy z pożywienia, dlatego tą witaminę należy suplementować. Natomiast jeśli chodzi o kwas foliowy, jego suplementacja jest zalecana przy planowaniu ciąży, w ciąży i podczas laktacji. Znajdziemy go również w zielonych warzywach, orzechach i strączkach.

Cynk

Według niektórych źródeł jego niedobór może przyczyniać się do nasilania objawów depresji. Suplementowany wraz z lekami przeciwdepresyjnymi wpływał na stabilizację nastroju. Jednak badania tutaj znów nie są jednoznaczne. Nie wiadomo też, czy taka suplementacja przynosi trwałe czy tymczasowe efekty.

Tryptofan

Tryptofan należy dostarczać w pożywieniu, jest on aminokwasem egzogennym. Jest on istotny ponieważ uczestniczy w produkcji serotoniny i melatoniny.

Znajdziemy go w orzechach, pestkach, zielonych warzywach, strączkach itd.

Witamina D

O tej witaminie mówi się wiele w kontekście różnych chorób. Badania pokazują, że jej niski poziom może wpływać na zaburzenia nastroju, depresji, schizofrenii. Dla przypomnienia dodam, że od września do kwietnia należy suplementować witaminę D, natomiast w okresie letnim jeśli w godzinach popołudniowych nie macie możliwości przebywania na słońcu warto również wtedy rozważyć suplementację witaminą D.

Mikrobiota

Każdy z nas jest niepowtarzalny tak samo jak nasz mikrobiota, który tak samo jak my może się zmieniać. Uważa się, że oś jelitowo-mózgowa wymienia się informacjami wykorzystując kilka mechanizmów do tego.

Z badań wiemy, że mikrobiota:

  • wpływa na nasz nastrój i zachowanie
  • bierze udział w kształtowaniu, a także funkcjonowaniu układu endokrynologicznego
  • wpływa na rozwój układu immunologiczny
  • produkuje neurotransmitery do których zaliczamy kwas gamma-aminomasłowy, kwas masłowy, a także serotoninę, dopaminę oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Neurotransmitery te bezpośrednio wpływają na nasz układ nerwowy.

Jak wspominałam, u każdego z nas różni się mikrobiota. Na tą różnorodność wpływa styl życia, odżywianie, czynniki prozapalne, stres, alkohol, antybiotyki, ogólnie różne leki, choroby itd. Według badań dieta, która opierała się na produktach mocno przetworzonych (fast foodach) wiązała się z ryzykiem podwyższonej przepuszczalności bariery jelitowej, a to wiąże się nasileniem stanu zapalnego i aktywacją układu immunologicznego. Dlatego w diecie warto uwzględniać warzywa, owoce, które są bogate w antyoksydanty, zmniejszające stres oksydacyjny w organizmie, a także wpłyną pozytywnie na bakterie.

Tutaj też warto wspomnieć o różnicach między prebiotykami, probiotykami, synbiotykami i psychobiotykami.

  • Probiotyki to żywe organizmy, który korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy je głównie w sfermentowanych produktach.
  • Natomiast prebiotyki to pobudzają wzrost i aktywność bakterii, co wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.
  • Synbiotyki zawierają prebiotyki i probiotyki.
  • Psychobiotyki to probiotyki, które są podawane u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi ze względu na ich pozytywne oddziaływanie. Według badań po miesięcznej suplementacji Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum zmniejszyły się u pacjentów objawy zaburzeń lękowych, depresja, stres.

Podsumowanie

Badania nie dają nam jednoznacznych odpowiedzi na temat odżywiania i depresji. Temat wciąż jest weryfikowany i pewnie pokaże się jeszcze wiele publikacji w tym zakresie. Warto jednak zadbać o to, by dieta była zbilansowana i dopasowana do nas niezależnie od naszego stanu zdrowia. Natomiast jeśli już zmagasz się z jakimiś problemami, pamiętaj, że nigdy nie jest za późno, aby wprowadzić zmiany do swojego sposobu odżywiania. Odpowiednio zbilansowana dieta może wpłynąć pozytywnie na zdrowie fizyczne, psychiczne, a także wspomóc tradycyjne leczenie.

Literatura do części o depresji:

  1. Cierpiałkowska L. (2015). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar
  2. Gałecki P. (2018). Wrocław: Wydawnictwo Edra Urban& Partner
  3. Jarema M. (2016). Podręcznik dla studentów medycyny. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL,
  4. Klasyfikacja zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania w ICD-10 (2000). Kraków-Warszawa: Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne Vesalius
  5. Reber A. (2000). Słownik psychologii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Scholar
  6. Święcicki Ł. (2002). Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej, 3, 2, 151-160

Literatura do części o odżywianiu:

  1. Beezhold B., Johnston C., Daigle D., Vegetarian diets are associated with healthy mood states: a cross-sectional study in Seventh Day Adventist adults, Nutrition Journal volume 9, Article number: 26 (2010)
  2. Jain R.,Larsuphrom P.,Degremont A.,Oluyemisi Latunde-Dada G.,Philippou E., Association between vegetarian and vegan diets and depression: A systematic review, First published: 19 January 2022 https://doi.org/10.1111/nbu.12540
  3. Liao Y., Xie B., Zhang H., He Q., Guo L., Subramanieapillai M., Fan B., Lu C.,& McIntyre R., Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis, Translational Psychiatry volume 9, Article number: 190 (2019) https://www.nature.com/articles/s41398-019-0515-5
  4. Majkutewicz P, Tyszko P, Okręglicka K. Leczenie żywieniowe depresji. Fam Med Prim Care Rev. 2014;(1):48–50.
  5. Szczygieł K, Samochowiec J. Wpływ żywienia na zdrowie psychiczne w opinii psychiatry. Varia Medica. 2019; tom 16, nr 3, 146–153
  6. Wang L.,She X., Wu Y. , Zhang D., Coffee and caffeine consumption and depression: A meta-analysis of observational studies, Epub 2015 Sep 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26339067/
  7. Xu Y., Zeng L., Zou K., Shan S., Wang X., Xiong J., Zhao L., Zhang L., Cheng G. ,Role of dietary factors in the prevention and treatment for depression: an umbrella review of meta-analyses of prospective studies, Translational Psychiatry volume 11, Article number: 478 (2021)