Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 6| Porcja ma ok. 323 kcal

1,5 szklanki płatków owsianych (195 g)
3 łyżki pestek dyni (30 g)
3 łyżki słonecznika (30 g)
4 łyżki wiórek kokosowych (12 g)
szczypta soli
2 łyżki tahini (40 g)
2 łyżki masła orzechowego (40 g)
5 łyżek syropu z agawy (75 g)

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Płatki owsiane, słonecznik, dynię, sól i wiórki kokosowe wrzucamy do jednej miski i mieszamy.
  3. W osobnym naczyniu mieszamy tahini, syrop z agawy, masło orzechowe, aż powstanie jednolity sos i dodajemy go do naszej mieszanki z płatków owsianych i mieszamy, aż płatki owsiane się delikatnie skleją.
  4. Gotową mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się je równomiernie rozłożyć.
  5. Pieczemy przez 15-25 minut (czas zależy od Twojego piekarnika), mieszając średnio co 10 minut. Przestygniętą granolę należy przesypać do szczelnie zamkniętego pudełka lub słoika i przechowywać do 2 tygodni.
    • Ponieważ łatwo można przypalić granolę, robiąc pierwszy raz ten przepis należy często ją sprawdzać. W zależności od piekarnika czas jej pieczenia może być różny.
Wegańska granola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *