Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość: 30-35 sztuk| Kaloryczność całości: ok. 815
szklanka mąki pszennej (155 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru (10 g)
szczypta soli
1/4 szklanki napoju roślinnego sojowego (63 ml)
łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oleju (20 g)
Do posypania faworków: łyżka cukru pudru
Przepis
- Do napoju sojowego dolewamy ocet i odstawiamy na parę minut.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 185 stopni i do dużej miski musimy przesiać mąkę, dodać sól, jedną łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Następnie dodajemy olej, napój sojowy i zagniatamy ciasto przez ok. 2 minuty. Powinno być ono miękkie i nie powinno się przyklejać do rąk.
- Wyrobione ciasto należy rozwałkować i nożem wycinamy prostokąty, a w środku każdego prostokąta robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
- Tak przygotowane faworki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia następnie wstawiamy na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika.
- Upieczone faworki posypujemy wykorzystując sitko cukrem pudrem.