Składniki

Ilość porcji: 3 |Porcja ma ok. 260 kcal

2 łyżki oleju (20 g)
4 duże sztuki ziemniaków (300 g)
mały kalafior (450 g)
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule (200 g)
3 duże pomidory (550 g)
2 cm imbiru (20 g)
szklanka wody (250 ml)
łyżeczka garam masala
 2 łyżeczki kminu w nasionach
łyżeczka kurkumy
1/3 chili mielonego
łyżeczka mielonych nasion kolendry
sól i pieprz
opcjonalnie: świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

Przepis

  1. Imbir musimy zetrzeć, cebulę i czosnek pokroić i wszystko wraz z kminkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 2-4 minut.
  2. Następnie dodajemy kurkumę, mieloną kolendrę, chili, pokrojone pomidory i dalej podsmażamy przez 2-3 minut.
  3. W międzyczasie kroimy ziemniaki na kostkę, po czym dodajemy je wraz z przyprawą garam masala do reszty dania, zalewając wodą. Gotujemy, aż ziemniaki delikatnie zmiękną przez 8-10 minut.
  4. Następnie dodajemy małe różyczki kalafiora i gotujemy, aż ziemniaki całkowicie zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem.
ziemniaki z kalafiorem