Granola z patelni

Czy wiesz, że granolę możesz zrobić szybko i łatwo w domu? Potrzebujesz na to tylko 5 minut i patelni. Tutaj znajdziesz podstawowy przepis, ale możesz go urozmaicać, dodaj orzechy, wiórki kokosowe itp. Zrób taką granolę jak lubisz.

Składniki

4 łyżki płatków owsianych (40 g)
łyżka syropu z agawy (15 g)
1/4 łyżeczki cynamonu

Przepis

Na suchej patelni upraż płatki owsiane, aż delikatnie zrobią się brązowe.

Następnie zdejmij patelnie z ognia, dodaj cynamon, słodzik i szybko wymieszaj.

Odstaw płatki do przestygnięcia na 2-3 minuty, w tym czasie się skleją.

  •  UWAGA – granola jest bardzo gorąca po jej przygotowaniu, dlatego koniecznie odczekaj chwilę przed jej zjedzeniem.

Granolę spożywaj z jogurtem lub napojem roślinnym, owocami oraz orzechami.

Składniki i zamienniki

  • Płatki owsiane – najlepiej wykorzystać płatki owsiane górskie.
  • Syrop z agawy – możesz zamienić na dowolny inny płynny słodzik.
  • Cynamon – można go całkowicie pominąć lub zastąpić szczyptą kakao. 

Granola z patelni

Białko
10%
Węglowodany
76.5%
Tłuszcze
13.5%