Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 4|Porcja ma ok. 260 kcal

paczka kostki sojowej lub połamanych kotletów sojowych (100 g)
2 łyżki oleju (20 g)
4 szklanki wody (1 l)
2 małe cebule (140 g)
duża marchew (170 g)
średnia papryka czerwona (150 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
słoik koncentratu (200 g)
1/2 szklanki napoju sojowego (125 ml)
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżeczka papryki wędzonej
łyżka majeranku
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka cukru

Przepis

  1. Olej rozgrzewamy i smażymy na nim pokrojoną cebulę oraz pokrojoną w cienkie talarki marchew. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek, przesmażamy wszystko razem do chwili, aż cebulka się delikatnie podsmaży na brązowo.
  3. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z sosem sojowym i kostką sojową. Gotujemy, aż marchew delikatnie zmięknie 5-8 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy napój sojowy oraz koncentrat, gotujemy całość jeszcze przez 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
przepis na wegański gulasz z kostką sojową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *