Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 4|Porcja ma ok. 350 kcal 

2 łyżki oleju (20 g)
2 małe cebule (100 g)
papryka (220 g)
tofu wędzone (180 g)
3 i 1/4 szklanki wody (780 ml)
8 ziemniaków (600 g)
duża marchew (170 g)
3 sztuki liści laurowych
2 łyżki majeranku suszonego
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżka sosu sojowego (10 g)
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
7 plastrów pomidorów suszonych (49 g)

Przepis

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, tofu, paprykę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok. 2 minut.
  2. Gdy warzywa się smażą, ziemniaki i marchew kroimy w kosteczkę.
  3. Przesmażone warzywa zalewamy wodą, gdy ta zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, marchew i liście laurowe. Gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Pod koniec doprawiamy, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojone w paski pomidory suszone i koncentrat pomidorowy. Trzymamy jeszcze na ogniu przez 2-3 minut, by pomidory zmiękły.
Gulasz ziemniaczany