Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość sztuk: 4| Sztuka ma ok. 80 kcal
4 średnie marchewki (280 g)
3/4 szklanki wody (180 g)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka syropu z agawy
łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej mielonej
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
sól, pieprz
Opcjonalnie: chili w proszku, sól wędzona, czosnek granulowany
Przepis
- W wodzie gotujemy przez 10-15 minut marchewki, mają być delikatnie miękkie.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę, do miski wlewamy 3/4 szklanki wody, olej i wszystkie nasze przyprawy.
- Gdy marchew się ugotuje polewamy ją zimną wodą i umieszczamy w naszej marynacie. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godzin (im dłużej, tym lepiej).
- Marynowane marchewki smażymy na patelni lub grillu, polewając je co jakiś czas marynatą. Nie dodajemy do smażenia dodatkowego oleju, marchewki mają się smażyć na marynacie. Stopień wysmażenia zależy od waszych preferencji, ja natomiast smażę je ok. 10 minut, zużywając połowę marynaty.
- Marchewki umieszczamy w bułce lub możemy podawać jako dodatek do innych dań.
