
Pomyśl co lubisz jadać najczęściej i zapisz to. Można też się zastanowić, czy jakiś nowy, ciekawy przepis się pojawił, który wpadł Ci w oko.
Warto mieć gdzieś spisane swoje ulubione przepisy, dzięki temu, tworząc listę możemy zawsze zobaczyć co i w jakich ilościach jest potrzebne, by nie zastanawiać się, co w jakim przepisie było wykorzystywane.
Przykładowo ja mam ochotę w tym tygodniu na: gzik, tortillę, sałatkę warzywną, burgera, krem z soczewicy.
Spisz z gazetki wszystkie produkty, które Ci się kończą i te, które są potrzebne do przygotowania potrawy, a także sprawdź, czy są jakieś nowości, które chcesz przetestować.
Planować zakupy można na wiele sposobów, najłatwiej to zrobić tabelę, którą możesz podzielisz na dni tygodnia i posiłki. Sprawdź, co zostaje zapisane w punkcie 1 – czyli, na co masz ochotę, a także sprawdź, czy z gazetki zostały wypisane jakieś nowe produkty, które chcesz przetestować.
Teraz najważniejsze nanieś posiłki na swoją tabelę. Robiąc to weź pod uwagę.
Poniedziałek | Wtorek | Środa | |
Śniadanie | |||
II Śniadanie | Sałatka warzywna | Tortilla | |
Obiad | Gzik | Krem z soczewicy | Krem z soczewicy |
Kolacja | Burger | Tortilla |
Zapewne całej tabeli nie wypełnisz posiłkami, na które masz ochotę i dobrze, bo teraz będzie czas na kreatywność.
Widząc co, kiedy jemy, łatwiej będzie zaplanować, co danego dnia będzie wykorzystane, a co nam zostanie. Zatem wykorzystajmy resztki, do zaplanowania pozostałych posiłków.
Jeśli natomiast nie masz pomysłu na wykorzystanie resztek pamiętaj o ich zamrożeniu. Np. jeśli zostanie tofu zawsze możesz zrobić marynatę i zamrozić – takie uwagi również zapisz na swoim planie.
Poniedziałek | Wtorek | Środa | |
Śniadanie | kanapki z pastą pietruszkową | Gzik na kanapce | Jaglanka bananowo-czekoladowa (banana zamrozić) |
II Śniadanie | sałatka owocowa | Sałatka warzywna | Tortilla z resztą warzyw |
Obiad | Gzik i surówka (resztę tofu rozgnieść widelcem i zamrozić – będzie na tofucznicę) | Krem z soczewicy z tortillą (zrobić marynatę sojową i zamrozić tofu) | Krem z soczewicy z tortillą |
Kolacja | Burger i surówka | Tortilla i surówka | tofucznica |
Zdarza się, że jakieś zapasy jedzenia już mamy w domu, ale są gdzieś w szufladzie lub zamrażalniku i nie pamiętamy o nich. Warto przed wyjściem na zakupy zerknąć, czy na pewno, w jakich ilościach oraz jaką datę ważności mają produkty posiadane w domu. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia, pieniędzy i miejsca w szafie, którego w kuchni zawsze brakuje.
Mamy listę zakupów, jesteśmy już w sklepie i widzimy PROMOCJĘ, co teraz?
Po otwarciu produktów mamy różne terminy na ich wykorzystanie, np. niektóre ogórki konserwowe mogą leżeć 48 godzin inne nawet do 7 dni. Jeśli w tabeli są zaplanowane ogórki konserwowe do jakieś potrawy, a potem już nie i ma zostać Ci pół słoika, to lepiej brać te z dłuższą datą ważności, czyli na 7 dni, ponieważ będziesz w stanie w ciągu tygodnia dołożyć tego ogórka np. do kanapki czy sałatki.
czas ok. 5 minut
pietruszka, liście – 20.0 g (0.5 pęczek)
majonez sałatkowy (go vege – Biedronka) – 5.0 g (0.3 łyżeczki)
fasola biała konserwowa lub gotowana bez zalewy – 120.0 g (0.5 puszka bez zalewy)
czosnek – 3.0 g (1 mały ząbek)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
PONADTO
chleb graham – 125.0 g (5 kromek)
pomidor czerwony – 192.0 g (1 średnia sztuka)
rzodkiewka – 30.0 g (2 sztuk (wielkości 5 zł))
papryka czerwona/zielona/żółta – 37.5 g (0.25 średniej sztuki)
energia – 503.7 kcal | węglow. og. – 99.9 g | tłuszcz – 4.8 g | białko – 22.9
czas ok. 5 minut
jogurt sojowy, naturalny – 125.0 g (1 kubek)
orzechy włoskie suszone – łuskane – 12.0 g (1.5 łyżki)
gorzka czekolada 70% – 12.0 g (2 mała kostka)
banan – 80.0 g (1 mała sztuka)
mandarynki – 37.0 g (1 mała sztuka)
jabłko – 100.0 g (1 mała sztuka)
energia – 368.9 kcal | węglow. og. – 51.1 g | tłuszcz – 14.7 g | białko – 11.2 g
Zjedz 3/4 porcji.
Przepis na 1 porcje.
Czas na moczenie nasion 1 godzina
Czas na przygotowanie dania ok. 10 minut
Po przygotowaniu odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
słonecznik nasiona łuskane – 30.0 g (3 łyżki)
tofu naturalne twarde z siarczanem wapnia – 90.0 g (0.5 kostka)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy w butelce – 60.0 g (4 łyżki)
napój sojowy naturalny wzbogacony wapniem – 63.8 g (0.25 szklanki)
cebula – 50.0 g (1 mała sztuka)
szczypiorek – 10.0 g (0.25 pęczek)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
PONADTO
ziemniaki – 187.5 g (2.5 dużej sztuki)
Zjedz 1 porcję.
Przepis na 2 porcje.
Czas ok. 20 minut
brukselka – 140.0 g
marchew – 60.0 g (1 mała sztuka)
cebula – 50.0 g (1 mała sztuka)
szczypiorek – 10.0 g (0.25 pęczek)
musztarda – 5.0 g (0.5 łyżeczki)
majonez sałatkowy (go vege – Biedronka) – 37.5 g (2.5 łyżeczki)
ocet jabłkowy – 3.0 g (1 łyżeczka)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
energia – 505.1 kcal | węglow. og. – 60.3 g | tłuszcz – 23.0 g | białko – 22.7 g
Zjedz 0.5 porcji surówki
Przepis znajduje się: PONIEDZIAŁEK OBIAD
PONADTO
bułka grahamka – 50.0 g (1 sztuka)
Dobra Kaloria – roślinny burger 100% natury – 85.0 g (1 sztuka)
energia – 477.8 kcal | węglow. og. – 44.1 g | tłuszcz – 22.7 g | białko – 29.6 g
energia – 1855.5 kcal | węglow. og. – 255.5 g | tłuszcz – 65.2 g | białko – 86.3 g
Przepis znajduje się: PONIEDZIAŁEK OBIAD
PONADTO
rzodkiewka – 90.0 g (6 sztuk (wielkości 5 zł))
pomarańcza – 300 g (1 duża sztuka)
chleb graham – 100.0 g (4 kromki)
energia – 489.2 kcal | węglow. og. – 92.0 g | tłuszcz – 9.7 g | białko – 17.5 g
Czas. ok 5 minut
cebula – 50.0 g (1 mała sztuka)
papryka czerwona/zielona/żółta – 75.0 g (0.5 średniej sztuki)
tofu wędzone z siarczanem wapnia – 90.0 g (0.5 kostka)
pomidor czerwony – 192.0 g (1 średnia sztuka)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
oregano suszone – 2.0 g (0.5 łyżeczki)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy w butelce – 15.0 g (1 łyżka)
olej rzepakowy – 5.0 g (1 łyżeczka)
PONADTO
chleb graham – 25.0 g (1 kromka)
napój sojowy naturalny wzbogacony wapniem – 85.0 g (0.3 szklanki)
truskawki, mrożone – 50.0 g (1 mała porcja ( ok. 4-6 sztuk))
energia – 361.7 kcal | węglow. og. – 40.6 g | tłuszcz – 15.7 g | białko – 22.5 g
Zjedz 1 porcje.
Przepis na 2 porcje.
Czas ok. 25 minut
olej rzepakowy – 10.0 g (1 łyżka)
cebula – 150.0 g (1 średnia sztuka)
czosnek – 12.0 g (2 średnie ząbki)
soczewica czerwona – 90.0 g (0.5 szklanki)
papryka czerwona/zielona/żółta – 150.0 g (1 średnia sztuka)
woda – 250.0 g (1 szklanka)
pomidory z puszki z sokiem pomidorowym – 400 g (1 puszka)
papryka mielona słodka – 3.0 g (1 łyżeczka)
papryka mielona wędzona – 1.5 g (0.5 łyżeczki)
oregano suszone – 4.0 g (1 łyżeczka)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
PONADTO
tortilla pszenna, pełnoziarnista – 124.0 g (2 sztuki)
energia – 619.3 kcal | węglow. og. – 104.8 g | tłuszcz – 14.9 g | białko – 27.0 g
Zjedz 0.5 porcji.
Przepis znajduje się: PONIEDZIAŁEK OBIAD
PONADTO
tortilla pszenna, pełnoziarnista – 62.0 g (1 sztuka)
Dobra Kaloria – roślinny burger 100% natury – 85.0 g (1 sztuka)
papryka czerwona/zielona/żółta – 37.5 g (0.25 średniej sztuki)
energia – 516.9 kcal | węglow. og. – 46.5 g | tłuszcz – 25.7 g | białko – 31.1 g
energia – 1987.1 kcal | węglow. og. – 283.9 g | tłuszcz – 66.0 g | białko – 98.0 g
Czas ok. 25 minut
napój sojowy naturalny wzbogacony wapniem – 255.0 g (1 szklanka)
kasza jaglana – 56.0 g (0.25 szklanki)
banan – 58.0 g (0.5 średniej sztuki)
gorzka czekolada 70% – 6.0 g (1 mała kostka)
kakao 16% – 10.0 g (1 łyżka)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
PONADTO
orzechy włoskie suszone – łuskane – 16.0 g (2 łyżki)
energia – 539.6 kcal | węglow. og. – 74.3 g | tłuszcz – 19.6 g | białko – 20.6 g
Czas ok. 15 minut
pietruszka, liście – 20.0 g (0.5 pęczek)
majonez sałatkowy (go vege – Biedronka) – 7.5 g (0.5 łyżeczki)
fasola biała konserwowa lub gotowana bez zalewy – 120.0 g (0.5 puszka bez zalewy)
czosnek – 3.0 g (1 mały ząbek)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
PONADTO
tortilla pszenna, pełnoziarnista – 62.0 g (1 sztuka)
papryka czerwona/zielona/żółta – 75 g (0.5 średniej sztuki)
pomidor czerwony – 108.0 g (1 mała sztuka)
energia – 365.1 kcal | węglow. og. – 63.6 g | tłuszcz – 6.9 g | białko – 17.0 g
Zjedz 1 Porcję
Przepis znajduje się: WTOREK OBIAD
PONADTO
tortilla pszenna, pełnoziarnista – 124.0 g (2 sztuki)
energia – 619.3 kcal | węglow. og. – 104.8 g | tłuszcz – 14.9 g | białko – 27.0 g
Czas ok. 15 minut
olej rzepakowy – 10.0 g (1 łyżka)
cebula – 70.0 g (1 mała sztuka)
tofu naturalne twarde z siarczanem wapnia – 90.0 g (0.5 kostka)
papryka czerwona/zielona/żółta – 75.0 g (0.5 średniej sztuki)
pieprz czarny – 1.0 g (1 szczypta)
sól biała – 1.0 g (1 szczypta)
szczypiorek – 16.0 g (2 łyżki)
kurkuma mielona – 1.5 g (0.5 łyżeczki)
PONADTO
chleb graham – 75.0 g (3 kromki)
energia – 423.4 kcal | węglow. og. – 49.1 g | tłuszcz – 18.8 g | białko – 19.7 g
energia – 1947 kcal | węglow. og. – 291.8 g | tłuszcz – 60.3 g | białko – 84.3 g
energia – 1930 kcal | węglow. og. – 277.1 g | tłuszcz – 63.8 g | białko – 89.6 g | błonnik – 51 g | wapń – 913.3 mg | żelazo – 23.4 mg
musztarda- 0.5 łyżeczki 6 [g]
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy w butelce- 5 łyżek 80 [g]
tofu naturalne twarde z siarczanem wapnia- 1 kostka 180 [g]
tofu wędzone z siarczanem wapnia- 0.5 kostki 90 [g]
olej rzepakowy- 2.5 łyżki 25 [g]
majonez sałatkowy (go vege -Biedronka)- 3 łyżeczki 60 [g]
Dobra Kaloria – roślinny burger 100% natury- 2 sztuki 170 [g]
gorzka czekolada 70%- 3 małe kostki 18 [g]
jogurt sojowy, naturalny- 1 kubek 130 [g]
napój sojowy naturalny wzbogacony wapniem- 1.6 szklanka 410 [g]
kakao 16%- 1 łyżka 10 [g]
kurkuma mielona- 0.5 łyżeczki 1.5 [g]
ocet jabłkowy- 1 łyżeczka 3.1 [g]
oregano suszone- 1.5 łyżeczki 6 [g]
papryka mielona słodka- 1 łyżeczka 3.0 [g]
papryka mielona wędzona- 0.5 łyżeczki 1.6 [g]
pieprz czarny- 7 szczypt 8 [g]
sól biała- 8 szczypt 9 [g]
bułka grahamka- 1 sztuka 50 [g]
chleb graham- 13 kromek 330 [g]
kasza jaglana- 0.25 szklanki 60 [g]
tortilla pszenna, pełnoziarnista- 6 sztuk 380 [g]
orzechy włoskie suszone – łuskane- 3.5 łyżki 28 [g]
słonecznik nasiona łuskane -3 łyżki 30 [g]
soczewica czerwona- 0.5 szklanki 90 [g]
banan- 1 mała sztuka i 1 średnia sztuka 220 [g]
jabłko- 1 mała sztuka 140 [g]
mandarynki- 1 mała sztuka 50 [g]
pomarańcza- 1 duża sztuka 420 [g]
truskawki, mrożone 1 mała porcja ( ok. 4-6 sztuk)- 50 [g]
brukselka- 190 [g]
cebula- 2 duże sztuki 430 [g]
czosnek- 7 małych ząbków 21 [g]
fasola biała konserwowa lub gotowana bez zalewy- 1 puszka bez zalewy 240 [g]
marchew- 1 mała sztuka 70 [g]
papryka czerwona/zielona/żółta- 3 średnie sztuki 490 [g]
pietruszka, liście- 1 pęczek 40 [g]
pomidor czerwony- 5 małych sztuk 550 [g]
pomidory z puszki z sokiem pomidorowym- 1 puszka 400 [g]
rzodkiewka 8 sztuk (wielkości 5 zł)- 200 [g]
szczypiorek-1 pęczek 40 [g]
ziemniaki- 2.5 dużej sztuki 250 [g]
Z najnowszymi przepisami, artykułami i ofertami.
W ciągu kilku minut przyjdzie do Ciebie mail zawierający link, który należy kliknąć, aby potwierdzić subskrypcję .
Jeśli chcesz zrobić coś bardzo szybkiego i prostego, to musisz przetestować ten przepis.
Zupy jabłkowej wcześniej nie jadłam, zazwyczaj jak już jadłam zupy owocowe, to tylko z czereśniami lub wiśniami, dlatego musiałam ją przetestować.