Jednak niektóre z tych porad mogą pozwolić Wam też bardziej świadomie zadbać o Waszą dietę, jak również pomóc zaoszczędzić trochę pieniędzy. Dlatego na samym początku chcę zacząć od według mnie najważniejszej rzeczy, czyli:
Planuj posiłki do przodu
Planując posiłki wcześniej oszczędzasz czas nie tylko podczas gotowania, ale również na robieniu zakupów. Dzięki temu będziesz w stanie sobie dokładnie zaplanować ile, czego ugotować, co zjesz w domu, w pracy, na uczelni. To według mnie również oszczędność finansowa, ponieważ nie marnujemy jedzenia, a jak mamy już zaplanowany posiłek, który zabieramy ze sobą wychodząc z domu to mniejsze ryzyko, że będziemy się posiłkować na mieście. I jeszcze jedno pamiętaj, że dieta powinna być różnorodna, jednak nie oznacza to, że powinna się składać z dużej ilości produktów. Im prościej i im mniej składników, tym szybciej przygotujesz swój posiłek.
Korzystaj z gotowych produktów mądrze
Uważam, że warto korzystać z mrożonych warzyw na patelnię, owoców, zup itp. Mrożone warzywa bywają wybawieniem i nadają się świetnie do ryżu, makaronu, kaszy. Można naprawdę wiele z nimi zrobić, co też zajmuje stosunkowo mało czasu. Warto też mieć schowane strączki w słoiku, puszkach. Dobrym pomysłem są też tortille, choć te często mają niezbyt dobry skład, jednak zrobienie tortilli pełnej świeżych warzyw też nie zajmie nam dużo czasu, a będzie naprawdę pyszna. Wszelkiego rodzaju pasty do chleba, tahini, hummusy czy gotowe kotlety, kiełbaski itp. Produktów takich jest naprawdę dużo, są lepszych i gorsze, ale ten artykuł nie jest o tym więc nie będę się rozpisywała na ten temat.
Zapoznaj się ze sprzętem kuchennym
Bywa, że w kuchni znajduje się sprzęt, który naprawdę może nam ułatwić życie, ale nie umiemy do końca z niego skorzystać lub zapominamy o nim. Przykładem takiego sprzętu jest parowar, gdzie dużo osób ma go w domu, ale nie wykorzystuje. Według mnie parowar jest genialny, ponieważ możemy wstawić w jednym czasie różne warzywa. Innym przykładem urządzenia, który chyba każdy ma, jest piekarnik. Wrzucamy wszystko na blachę, wstawiamy i jak w przypadku parowaru po prostu czekamy, aż się zrobi, a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym. Na końcu mojej listy znajduje się… blender! Według mnie jest niezastąpiony w kuchni i bardzo ułatwia, przyspiesza przygotowywanie różnych posiłków od pasty na chleb po kremy.
Przygotowuj większe porcje jedzenia
Pamiętaj, że zawsze możesz ugotować większą porcję posiłku tak, by mieć od razu na kolejny dzień, bądź np. na kolację. Możesz też taką dodatkową porcję po prostu zamrozić, ale o tym więcej w dalszej części. Dzięki temu naprawdę oszczędzasz dużo czasu. Możesz też pomyśleć, czy np. gotując kaszę, makaron, ziemniaki itp. do obiadu nie przydadzą Ci się one do kolacji czy śniadania dnia kolejnego.
Pamiętaj, by przykrywać garnki podczas gotowania
Trochę banalne i oczywiste, a jednak czasem o tym zapominamy. Jeśli chcemy, by woda nam się zagotowała szybciej, wykorzystajmy zwyczajnie pokrywkę. Wtedy owszem trzeba przypilnować potrawy podczas gotowania, by choćby nie kipiało, ale jedzenie szybciej się ugotuje. To samo, gdy podgrzewamy jedzenie, z pokrywką szybciej się nagrzeje.
Gotuj strączki w większej ilości
Zawsze strączki staram się gotować w większej ilości, a podczas ich gotowania (by skrócić jego czas) wykorzystuję sodę. Strączki można również moczyć z wykorzystaniem sody przed ugotowaniem. To nie tylko oszczędność czasu, ale również oszczędność dla portfela.
Korzystaj z zamrażalnika
Oprócz produktów mrożonych kupowanych w sklepie pamiętaj, że możesz mrozić również to, co przygotujesz w nadwyżkowych ilościach. Takie awaryjne posiłki bywają bardzo pomocne. U mnie w domu mam specjalną szufladę na czarną godzinę, gdzie zamrażam nadwyżkowe porcje obiadowe. W ten sposób jak coś mi wypadnie nie muszę się przejmować, że będę jeszcze musiała poświęcać czas na przygotowywanie czegoś do jedzenia. Wiem, że zawsze znajdzie się w domu coś na co będę miała ochotę.
Jednak pamiętaj, że:
– nie mrozimy żywności, która wcześniej została rozmrożona. Należy już takie jedzenie poddać obróbce termicznej i dopiero wtedy ponownie zamrozić.
– niektóre owoce i warzywa z dużą zawartością wody, jak również potrawy z dużą zawartością tłuszczów mogą trochę gorzej smakować po rozmrożeniu.
– nie mrozimy jedzenia w puszkach, należy je przełożyć do innego opakowanie i dopiero zamrozić.
Mam nadzieję, że te kilka porad Ci się przyda. Chcę Cię jeszcze zaprosić do zakładki „przepisy”, gdzie mam nadzieję, znajdziesz coś dobrego dla siebie.