Składniki

Ilość porcji: 2|Porcja ma ok. 295 kcal

łyżka oleju (10 g)
średnia cebula (150 g)
2 średnie ząbki czosnku (12 g)
średnia papryka – najlepiej czerwona (150 g)
szklanka wody (250 ml)
pomidory w puszce (400 ml)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżeczka oregano
sól, pieprz
opcjonalnie jogurt, śmietana, koperek

Przepis

1. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek.
2. Dodajemy wodę, pomidory z puszki, soczewicę, oregano, paprykę mieloną i gotujemy, aż soczewica zmięknie, ok. 10-15 minut.
3. Następnie doprawiamy zupę solą, pieprzem i miksujemy.

krem jesienny z soczewicy