Hormony te są potrzebne do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania mózgu, mięśni, nerek, serca oraz układu nerwowego. Odpowiadają również za oddychanie komórkowe, proces wzrostu i przemiany metaboliczne. 

Jod w diecie-ile dziennie?

Według Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na jod u osoby dorosłej to 150 µg. Natomiast jeśli chodzi o kobiety, to podczas ciąży zwiększa im się zapotrzebowanie na 220 µg, a podczas karmienia nawet do 290 µg.

Niedobór jodu

Spożywając zbyt małe ilości jodu narażamy się na rozwinięcie niedoczynności tarczycy i woli tarczycowych. Zaobserwować można również spowolnienie umysłowe, brak energii, przyrost masy ciała, obniżenie temperatury ciała oraz odporności. Natomiast u kobiet w ciąży może się to przyczynić negatywnie do rozwoju płodu – nieodwracalnego uszkodzenia mózgu, upośledzenia słuchu, kretynizmu, opóźnienia rozwoju fizycznego. 

U osób spożywających zbyt małe ilości jodu niektóre produkty roślinne mogą niestety niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy poprzez utrudnienie wchłaniania jodu i syntezę hormonów tarczycy. Chodzi o warzywa krzyżowe, które w postaci surowej zawierające substancje goitrogenne m.in kalafior, kapusta, rzodkiewka itd. 

Osoby, które spożywają odpowiednie ilości jodu raczej nie muszą się tym przejmować, ponieważ te substancje wolotwórcze uwalniają się podczas gotowania wraz z parą wodną. 

Jako ciekawostkę dodam, że na powstanie wola i rozwój niedoczynności tarczycy mogą mieć również wpływ niedobory żelaza, selenu, witaminy A. 

Nadmiar jodu

Nadmiar jodu jest rzadko obserwowany, jednak może wystąpić poprzez np. spożywanie źle dobranych suplementów diety czy spożywanie nadmiernej ilości soli, a także poprzez spożywanie niektórych leków. Przy nadmiernej ilości jodu możemy zaobserwować pobudzenie nerwowe, utratę masy ciała, przyspieszony pasaż jelit – nadczynność tarczycy. 

POTRZEBUJESZ POMOCY DIETETYCZNEJ?

Pomogę Ci usystematyzować wiedzę o zdrowym odżywianiu z zakresu diety wegańskiej, zredukować masę ciała, a także dopasować jadłospis do stylu życia.

Źródła jodu w diecie roślinnej

Naturalnie jod występuje w największych ilościach w oceanach, morzach. Dlatego ryby uchodzą za jego bogate źródło, ale też algi morskie. Najwięcej jodu powinny zawierać wakame, kombu. Jednak trzeba mieć tu na uwadze kilka rzeczy:

  • zawartość jodu w wodorostach może być różna ze względu na głębokość na której rosły, a także porę roku kiedy je zbierano,
  • wodorosty gromadzą w sobie metale ciężkie, dlatego lepiej spożywać je w umiarkowanych ilościach,
  • przy chorobie Hashimoto spożywanie wysokich dawek jodu może powodować nasilenie stanu zapalnego.

Najprostszym i najpopularniejszym źródłem jodu w dietach roślinnych jest sól kuchenna jodowana.

Ta najtańsza, którą kupimy w każdym sklepie. 

W 1 łyżeczce znajduje się ok. 150 µg – czyli tyle ile wynosi zapotrzebowanie dla osoby dorosłej.
Ze spożywaniem soli też zachowaj umiar, jej nadmiar w diecie jest szkodliwy.

Należy jednak zwrócić uwagę, by sól faktycznie była jodowana, ponieważ wiele jej odmian jak np. himalajska nie są wzbogacane.

Można też pić wodę jodowaną. Zazwyczaj mamy w nich 150 µg jodu na 1 litr wody.

No i oczywiście w niektórych przypadkach należy rozważyć suplement diety.