Kluski leniwe z tofu w sosie pomidorowym

Czas ok. 25 minut
Ilość porcji 1
Porcja ma ok. 609 kalorii

Składniki

3/4 kostki tofu naturalnego (135 g)
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek mąki pszenna (50 g)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (15 g)
2 łyżki erytrytolu (20 g)
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek (10 g)
mała cebula (50 g)
2 ząbki czosnku
0,5 puszki pokrojonych pomidorów (200 g)
pieprz

Przepis

W dużym garnku zacznij gotować wodę z solą.

Tofu wraz z sokiem z cytryny i słodzikiem zmiksuj blenderem lub rozgnieść dokładnie widelcem.

Jeśli lubisz bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.

Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniataj na jednolitą masę.

Z gotowego ciasta stwórz rulon na ok. 2- 3 cm średnicy i tnij ze skosu romby (jak w kopytkach).

Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.

Gotowe kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 1-2 minut od wypłynięcia.

W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż będą szkliste.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około 7-10 minut.

Następnie dodaj do sosu kluski, wymieszaj i przełóż na talerz.

Możesz posypać danie pietruszką lub bazylią.

Kluski leniwe z tofu w sosie pomidorowym

Kluski leniwe z tofu w sosie pomidorowym

wartości przeliczone na porcję

Białko 33 g | Tłuszcz 23 g | Węglowodany 76 g | Błonnik 10 g

Shopping Cart
Scroll to Top