Znajdziesz mnie na:

Jeśli preferujesz kluski leniwe na słodko, to taki przepis również znajdziesz na blogu tutaj.

Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 480 kcal

kostka tofu wędzonego (180 g)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej (78 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju (20 g)
1/2 cukinii (112 g)
duża cebula (100 g)
2 ząbki czosnku
1/2 średniej papryki – kolor dowolny (75 g)
łyżeczka ziół prowansalskich

Kluski leniwe

Przepis

  1. Tofu dzielimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i za pomocą blendera miksujemy, aż konsystencja będzie gładka. Jeśli lubimy bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.
  2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę wraz z solą. 
  4. Z gotowego ciasta tworzymy rulon na ok. 3 cm średnicy i tniemy ze skosu romby. Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.
  5. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia.
  6. W międzyczasie jak kluski się gotują, na oleju podsmażamy do miękkości warzywa, następnie dodajemy do nich ugotowane już kluski, ponownie podsmażamy i doprawiamy.
Wegańskie kluski leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *