Wegańskie kluski leniwe z tofu na słodko

Kluski leniwe z tofu

Czas ok. 15 minut
Ilość porcji: 1
Porcja ma ok. 589 kalorii

Składniki

3/4 kostki tofu naturalnego (135 g)
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek mąki pszenna (50 g)
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej (15 g)
2 łyżki erytrytolu (20 g)
szczypta soli
jogurt sojowy (150 g)
garść malin (60 g)

Przepis

W dużym garnku zacznij gotować wodę z solą.

Tofu wraz z sokiem z cytryny i słodzikiem zmiksuj blenderem lub rozgnieść dokładnie widelcem.

Jeśli lubisz bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.

Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniataj na jednolitą masę.

Z gotowego ciasta stwórz rulon na ok. 2- 3 cm średnicy i tnij ze skosu romby (jak w kopytkach).

Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.

Gotowe kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 1-2 minut od wypłynięcia.

Następnie odcedź i dodaj resztę składników.

Kluski leniwe z tofu na słodko

Kluski leniwe z tofu

wartości przeliczone na porcję

Białko 37 g | Tłuszcz 17 g | Węglowodany 92 g | Błonnik 16 g

Shopping Cart
Scroll to Top