Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 290 kcal
kostka tofu naturalnego (180 g)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej (78 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
1/2 łyżeczki soli
A może interesuje Cię przepis na kluski leniwe z tofu wędzonego?
Przepis
- Tofu rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli lubimy bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę.
- W garnku zagotowujemy wodę wraz z solą.
- Z gotowego ciasta tworzymy rulon na ok. 3 cm średnicy i tniemy ze skosu romby. Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.
- Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia.
