Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 290 kcal

kostka tofu naturalnego (180 g)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej (78 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
1/2 łyżeczki soli

A może interesuje Cię przepis na kluski leniwe z tofu wędzonego?

Przepis

  1. Tofu rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli lubimy bardziej kwaskowaty posmak, warto dodać więcej soku.
  2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę wraz z solą. 
  4. Z gotowego ciasta tworzymy rulon na ok. 3 cm średnicy i tniemy ze skosu romby. Jeśli ciasto będzie się lepić warto oprószyć blat odrobiną mąki pszennej.
  5. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia.

Kluski leniwe z tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *