Koktajl owocowy z tofu

Dzięki tofu mamy w tym koktajlu dużo białka, a jeśli zadbamy, by składniki użyte w przepisie były fortyfikowane wapniem, to do końca dnia nie musimy się obawiać o jego bilansowanie.

Składniki

1/2 tofu naturalnego (90 g)
3/4 szklanki napoju sojowego (190 g)
9-12 sztuk truskawek świeżych lub mrożonych (100 g)
mały banan (80 g)

Przepis

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i zmiksuj.

  • Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody według uznania.
  • Aby owoce mrożone się dobrze zmiksowały musimy użyć mocnego blendera, natomiast jeśli takiego nie mamy, warto wyciągnąć mrożonki 10 minut wcześniej, by się trochę rozmroziły lub podgrzać trochę napój roślinny.

Składniki i zamienniki

  • Tofu – to źródło białka i wapnia (jeśli kupujesz wzbogacane w wapń). Dzięki niemu koktajl jest bardziej syty. Jeśli nie masz w domu tofu możesz zastąpić je fasolą białą lub ciecierzycą.
  • Napój sojowy – to kolejne źródło białka i wapnia. Oczywiście możesz zamienić na inny napój roślinny, jednak wtedy może się zmniejszyć ilość białka. Zwróć też uwagę, aby napój roślinny był wzbogacony o wapń i pamiętaj dobrze wstrząsnąć kartonikiem przed użyciem.
  • Truskawki – możesz je zamienić na dowolne inne owoce jagodowe. Owoce mogą być mrożone lub świeże.
  • Banan – on nadaje słodkości i sprawia, że koktajl jest gęsty. Jeśli jednak nie chcesz go wykorzystywać możesz dodać do koktajlu słodzik.

Koktajl owocowy z tofu

Białko
23%
Węglowodany
46%
Tłuszcze
31%