Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 6| Porcja ma ok. 405 kcal
paczka kotletów sojowych (100 g)
4 i 1/2 szklanki wody (1125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju rzepakowego (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy, ewentualnie nori dla bardziej rybnego posmaku
Zalewa:
7 sztuk średnich marchwi (500 g)
korzeń pietruszki (80 g)
2 łyżki oleju (20 g)
2 szklanki wody (480 ml)
½ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki wędzonej
biała część pora (50 g)
pęczek pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
sól, pieprz
Przepis
- Kotlety sojowe gotujemy w ok. 1 litrze wody wraz z przyprawami, aż zmiękną (ok. 3-8 minut) i wyciągamy z wody.
- W misce mieszamy 1/2 szklanki wody z mąką tak, by nie powstały grudki. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli będziemy smażyć 2 partie, to najlepiej wlać połowę oleju, a drugą na kolejną partię, ponieważ kotlety będą go wpijały.
- Kotlety moczymy w wodzie z mąką, obtaczamy dalej w bułce tartej i ostrożnie umieszczamy na gorącym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Zalewa:
- Marchew i pietruszkę trzemy na tarce.
- Rozgrzewamy olej i podsmażamy stare warzywa przez ok. 5 minut.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę natki pietruszki. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż marchew zmięknie.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony por, koncentrat pomidorowy i jeszcze przez 2 minuty gotujemy, doprawiając solą oraz pieprzem.
- Kotlety sojowe zakrywamy naszą zalewą i odstawiamy na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem danie posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki.