Wegańskie kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Czas ok. 50 minut + 2 godziny na przestygnięcie
Ilość porcji: 6
Porcja ma ok. 410 kalorii

Składniki

opakowanie kotletów sojowych (100 g)
4 i 1/2 szklanki wody (1125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki pszennej (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy, ewentualnie nori dla bardziej rybnego posmaku

Zalewa:

7 średnich marchewek (500 g)
korzeń pietruszki (80 g)
2 łyżki oleju (20 g)
2 szklanki wody (480 ml)
½ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki wędzonej
biała część pora (50 g)
pęczek pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
sól, pieprz

Przepis

Kotlety sojowe gotuj w około 1 litrze wody z dodatkiem przypraw przez około 8 minut, aż zmiękną.
W misce wymieszaj 1/2 szklanki wody z mąką, aby nie powstały grudki. Przełóż bułkę tartą do osobnej miski.
Na patelni rozgrzej olej. Jeśli smażysz w dwóch partiach, użyj połowę oleju na raz, a drugą połowę do następnej partii, ponieważ kotlety wchłoną olej.
Kotlety zanurz w mące z wodą, a następnie obtaczaj w bułce tartej i delikatnie kładź na gorącym oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Zalewa:

Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż starte warzywa przez około 5 minut.
Następnie dodaj wodę, przyprawy i połowę natki pietruszki. Gotuj przez około 10-15 minut, aż marchew zmięknie.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojony por, koncentrat pomidorowy i gotuj przez kolejne 2 minuty, doprawiając solą i pieprzem.
Kotlety sojowe zalej przygotowaną zalewą i odstaw na minimum 2 godziny.
Przed podaniem posyp resztą natki pietruszki.

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

wartości przeliczone na porcję

Białko 15 g | Tłuszcz 20 g | Węglowodany 45 g | Błonnik 9 g

Shopping Cart
Scroll to Top