Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 6| Porcja ma ok. 405 kcal

paczka kotletów sojowych (100 g)
4 i 1/2 szklanki wody (1125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju rzepakowego (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów:  2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy, ewentualnie nori dla bardziej rybnego posmaku

Zalewa:

7 sztuk średnich marchwi (500 g)
korzeń pietruszki (80 g)
2 łyżki oleju (20 g)
2 szklanki wody (480 ml)
½ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki wędzonej
biała część pora (50 g)
pęczek pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
sól, pieprz

Przepis

  1. Kotlety sojowe gotujemy w ok. 1 litrze wody wraz z przyprawami, aż zmiękną (ok. 3-8 minut) i wyciągamy z wody.
  2. W misce mieszamy 1/2 szklanki wody z mąką tak, by nie powstały grudki. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli będziemy smażyć 2 partie, to najlepiej wlać połowę oleju, a drugą na kolejną partię, ponieważ kotlety będą go wpijały.
  4. Kotlety moczymy w wodzie z mąką, obtaczamy dalej w bułce tartej i ostrożnie umieszczamy na gorącym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Zalewa:

  1. Marchew i pietruszkę trzemy na tarce.
  2. Rozgrzewamy olej i podsmażamy stare warzywa przez ok. 5 minut.
  3. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę natki pietruszki. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż marchew zmięknie.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony por, koncentrat pomidorowy i jeszcze przez 2 minuty gotujemy, doprawiając solą oraz pieprzem. 
  5. Kotlety sojowe zakrywamy naszą zalewą i odstawiamy na minimum 2 godziny. 
  6. Przed podaniem danie posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki.
Kotlety sojowe po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *