Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 6| Porcja ma ok. 415 kcal

paczka kotletów sojowych (100 g)
4 i 1/2 szklanki wody (1125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju rzepakowego (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów:  2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy, ewentualnie nori dla bardziej rybnego posmaku

Zalewa pomidorowa

4 szklanki wody (1 litr)
2 łyżki oleju (20 g)
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (100 g)
6 łyżek słodkiego ketchupu (90 g)
5 łyżek octu (30 g)
2 łyżki cukru (20 g)
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
średnia cebula (150 g)
1/2 słoika papryki konserwowej (150 g)
1/2 słoika ogórków konserwowych (235 g)

Przepis

  1. Kotlety sojowe gotujemy w ok. 1 litrze wody wraz z przyprawami, aż zmiękną (ok. 3-8 minut) i wyciągamy z wody.
  2. W misce mieszamy 1/2 szklanki wody z mąką tak, by nie powstały grudki. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli będziemy smażyć 2 partie, to najlepiej wlać połowę oleju, a drugą na kolejną partię, ponieważ kotlety będą go wpijały.
  4. Kotlety moczymy w wodzie z mąką, obtaczamy dalej w bułce tartej i ostrożnie umieszczamy na gorącym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
  5. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać zalewę pomidorową.
  6. W misce umieszczamy pokrojoną w paski paprykę, ogórka, a także pokrojoną w piórka i sparzoną na sitku cebulę. Następnie układamy kotlety sojowe i wlewamy letnią zalewę.
  7. Czekamy, aż całość przestygnie.

Zalewa pomidorowa

  1. Do garnuszka wlewamy litr wody wraz z dwoma łyżkami oleju, koncentratem pomidorowym, ketchupem, octem, cukrem, solą i słodką papryką.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty.

Kotlety sojowe po japońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *