Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 6| Porcja ma ok. 415 kcal
paczka kotletów sojowych (100 g)
4 i 1/2 szklanki wody (1125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju rzepakowego (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy, ewentualnie nori dla bardziej rybnego posmaku
Zalewa pomidorowa
4 szklanki wody (1 litr)
2 łyżki oleju (20 g)
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (100 g)
6 łyżek słodkiego ketchupu (90 g)
5 łyżek octu (30 g)
2 łyżki cukru (20 g)
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
średnia cebula (150 g)
1/2 słoika papryki konserwowej (150 g)
1/2 słoika ogórków konserwowych (235 g)
Przepis
- Kotlety sojowe gotujemy w ok. 1 litrze wody wraz z przyprawami, aż zmiękną (ok. 3-8 minut) i wyciągamy z wody.
- W misce mieszamy 1/2 szklanki wody z mąką tak, by nie powstały grudki. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli będziemy smażyć 2 partie, to najlepiej wlać połowę oleju, a drugą na kolejną partię, ponieważ kotlety będą go wpijały.
- Kotlety moczymy w wodzie z mąką, obtaczamy dalej w bułce tartej i ostrożnie umieszczamy na gorącym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
- W międzyczasie zaczynamy przygotowywać zalewę pomidorową.
- W misce umieszczamy pokrojoną w paski paprykę, ogórka, a także pokrojoną w piórka i sparzoną na sitku cebulę. Następnie układamy kotlety sojowe i wlewamy letnią zalewę.
- Czekamy, aż całość przestygnie.
Zalewa pomidorowa
- Do garnuszka wlewamy litr wody wraz z dwoma łyżkami oleju, koncentratem pomidorowym, ketchupem, octem, cukrem, solą i słodką papryką.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty.