Znajdziesz mnie na:
Składniki na 2 słoiki
Ilość porcji: 6|Porcja ma ok. 360 kcal
paczka kotletów sojowych (100 g)
1/2 szklanki wody (125 ml)
6 lekko czubatych łyżek mąki (90 g)
10 łyżek bułki tartej (110 g)
9 łyżek oleju rzepakowego (90 g)
przyprawy do ugotowania kotletów: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka majeranku, łyżeczka musztardy
opcjonalnie nori
Zalewa octowa
2 średnie cebule (340 g)
2 szklanki wody (500 ml)
0,5 szklanki octu (125 ml)
1,5 łyżki cukru (15 g)
łyżka soli (6 g)
2 liście laurowe
ok. 15 kulek ziela angielskiego

Przepis
- Kotlety sojowe gotujemy w ok. 1 litrze wody wraz z przyprawami, aż zmiękną (ok. 3-8 minut) i wyciągamy z wody.
- W misce mieszamy 1/2 szklanki wody z mąką tak, by nie powstały grudki. Do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli będziemy smażyć 2 partie, to najlepiej wlać połowę oleju, a drugą na kolejną partię, ponieważ kotlety będą go wpijały.
- Kotlety moczymy w wodzie z mąką, obtaczamy dalej w bułce tartej i ostrożnie umieszczamy na gorącym oleju. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
- Jeśli podana w przepisie ilość tłuszczu jest za mała dla Ciebie to oczywiście zwiększ ją. Jednak pilnuj ile lejesz tego oleju, ponieważ zwiększy on kaloryczność posiłku.
Zalewa octowa
- Cebule kroimy w piórka lub talarki.
- Dwie szklanki wody, ocet, cebulę, liście i ziele angielskie umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.
- W międzyczasie gdy czekamy, aż zalewa się zacznie gotować układamy kotlety sojowe w słoiku.
- Gdy już zalewa będzie gotowa, wrzącym płynem zalewamy nią kotlety sojowe i zakręcamy słoiki.
- Im dłużej kotlety będą leżeć w zalewie, tym bardziej nią przejdą. Mi najbardziej smakują następnego dnia, trzymam je maksymalnie do 4 dni. Jeśli nie lubisz mocno intensywnego smaku nie trzymaj ich za długo lub zmniejsz ilość octu.
- Pamiętaj, też że kotlety sojowe wpijają płyn, dlatego lepiej wlać go trochę więcej do słoika.
