Krem marchewkowy

Krem marchewkowy to kolejna zupa, która nada się na każdą porę roku. Składniki są łatwo dostępne i tanie. Krem sam w sobie jest smaczny i rozgrzewający, a dzięki soczewicy dodatkowo sycący. Może stanowić osobny posiłek, przekąskę lub przystawkę. Bardzo ładnie komponuje się z dodatkiem jogurtu bądź śmietany roślinnej, pestkami i ziołami. 

Składniki

łyżka oleju (10 g)
mała cebula (50 g)
2 ząbki czosnku
6 małych marchwi (300 g)
pietruszka (90 g)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
1,5 szklanki wody (360 ml)
1/2 szklanki napoju sojowego (120 ml)
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

Przepis

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw, przyprawy, opłukaną soczewicą, wodę i napój roślinny.

Gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie wszystko zmiksuj na krem.

  • Jeśli marchew ma natkę, wykorzystaj ją do posypania zupy lub zrób z niej np. pesto.

Z czym podać krem marchewkowy?

  • Z pieczywem, kaszą
  • Z dodatkiem jogurtu lub śmietany roślinnej
  • Z prażonymi pestkami np. słonecznika

Składniki i zamienniki

  • Marchew – ma wiele cennych składników odżywczych, a ponieważ jest tania i łatwo dostępna, możemy korzystać z tego na co dzień. Niestety mam wrażenie, że jest często niedoceniana, dlatego zachęcam do próbowania też innych przepisów z jej wykorzystaniem.
  • Soczewica – jest zazwyczaj dobrze tolerowana, dlatego jeśli dopiero zwiększasz ilość strączków w diecie i miewasz problemy jelitowe, zacznij od niej. Jest ona dobrym źródłem białka, przez co sprawia, że krem jest syty. Opcjonalnie możesz ją zamienić na fasolę konserwową, tofu naturalne.
  • Napój sojowy – możesz go zamienić na dowolny napój roślinny, ale pamiętaj, aby wybierać napój roślinny wzbogacony w wapń.

Krem marchewkowy

Białko
21%
Węglowodany
63%
Tłuszcze
16%