Składniki

Ilość porcji: 6|Porcja ma ok. 188 kcal

5 średnich marchwi (500 g)
średni korzeń pietruszki (50 g)
3/4 szklanki soczewicy czerwonej (150 g)
2 średnie cebule (300 g)
2 średnie ząbki czosnku 
4 szklanki wody (1 l)
szklanka napoju sojowego (250 ml)
2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
przyprawy według uznania: sól, pieprz

przepis na krem marchewkowy

Przepis

  1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 5 minut potem dodajemy czosnek i smażymy razem ok. 2 minut.
  2. W międzyczasie obieramy i kroimy na mniejsze paski marchew, pietruszkę oraz płuczemy na sitku soczewicę.
  3. Gdy cebula i czosnek się zarumieni zalewamy je ostrożnie wodą i napojem sojowym.
  4. Dodajemy marchew, pietruszkę i soczewicę następnie gotujemy przez 10-15 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec dodajemy przyprawy i całość miksujemy na krem.
  6. Można podawać posypane pietruszką, szczypiorkiem z odrobiną jogurtu lub śmietany roślinnej.
Krem marchewkowy