Krem porowo-ziemniaczany

Bardzo lubię ziemniaki, dlatego przepis na krem z ziemniakami musiał się pojawić. Bardzo gęsty, rozgrzewający i syty.

Składniki

2 łyżki oleju (20 g)
biała część średniego pora (150 g)
3 ząbki czosnku
mała marchew (50 g)
5 ziemniaków (375 g)
1,5 szklanki wody (360 ml)
1/4 puszki mleka kokosowego (100 g)
kostka tofu wędzonego (180 g)
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
opcjonalnie liście pietruszki 

Przepis

Na 1,5 łyżki oleju podsmaż pokrojony por, czosnek i marchew, aż delikatnie się zarumienią.

Dodaj wodę, pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

W międzyczasie na reszcie oleju podsmaż pokrojone lub rozgniecione widelcem tofu. Smaż, aż będzie delikatnie brązowe, następnie dodaj 1/2 łyżeczki czosnku w proszku i paprykę wędzoną.

Jak ziemniaki zmiękną dodaj resztę składników i wszystko zmiksuj.

Krem przelej do miseczki i posyp tofu.

  • Jeśli masz bulion warzywny, wykorzystaj go w przepisie.
  • Zieloną część pora możesz zamrozić i wykorzystać w innych zupach.

Ugotuj większą ilość ziemniaków oraz zaplanuj swoje posiłki, dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie nadwyżki:

Wiosenna sałatka ziemniaczana

Wegański gzik 

Więcej przepisów…

Krem porowo-ziemniaczany

Białko
21%
Węglowodany
50%
Tłuszcze
29%