Krem z kalafiora

Krem z kalafiora to przepis, który każdy fan zup powinien przetestować. Nadaje się na każdą porę roku, lekko rozgrzewający i delikatny w smaku. Najprościej mówiąc pyszny.

Składniki

łyżka oliwy (10 g)
2 ząbki czosnku
1/2 małej główki kalafiora (400 g)
1/2 puszki ciecierzycy (120 g)
duży ziemniak (70 g) 
marchew (45 g)
1,5 szklanki wody (375 ml)
1/2 szklanka napoju sojowego (125 ml)
2 łyżki posiekanych liści pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
łyżeczka sosu sojowego
przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka wędzona

Przepis

Na oleju podsmaż posiekany czosnek.

W międzyczasie obierz i pokrój marchew, ziemniaki oraz przygotuj kalafiora.

Gdy czosnek się zarumieni zalej go ostrożnie wodą, dodaj warzywa, sos sojowy i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. 

W czasie, gdy warzywa się gotują na suchej patelni upraż nasiona słonecznika na złoty kolor.

Pod koniec gotowania dodaj napój sojowy dopraw pieprzem, opcjonalnie solą i zmiksuj zupę na krem.

Krem przelej do miseczki, posyp papryką wędzoną, pietruszką i pestkami słonecznika.

  • Zamiast wody można wykorzystać bulion warzywny, ale zwróć uwagę na zawartość soli, gdy będzie jej dużo, to pomiń dodawanie do zupy sosu sojowego i soli.

Krem z kalafiora

Białko
19%
Węglowodany
52%
Tłuszcze
29%