Składniki

Ilość porcji: 4| Porcja ma ok. 190 kcal

mała główka kalafiora (600 g)
2 duże ziemniaki (150 g)
średnia marchew (105 g)
3 szklanki wody (750 ml)
szklanka napoju sojowego (250 ml)
2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
2 średnie ząbki czosnku 
3 łyżki posiekanych liści pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
łyżeczka sosu sojowego
przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka wędzona

Przepis

  1. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek.
  2. W międzyczasie obieramy i kroimy marchew, ziemniaki i kalafiora.
  3. Gdy czosnek się zarumieni zalewamy go ostrożnie wodą, dodajemy nasze warzywa, pietruszkę, sos sojowy i gotujemy ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. 
  4. Następnie na suchej patelni możemy podprażyć nasiona słonecznika na złoty kolor.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy napój sojowy, sól, pieprz i całość miksujemy na krem.
  6. Krem przelewamy do miseczki posypujemy papryką wędzoną i pestkami słonecznika.
Wegańska zupa krem z kalafiora