
łyżka oliwy (10 g)
2 ząbki czosnku
1/2 małej główki kalafiora (400 g)
1/2 puszki ciecierzycy (120 g)
duży ziemniak (70 g)
marchew (45 g)
1,5 szklanki wody (375 ml)
1/2 szklanka napoju sojowego (125 ml)
2 łyżki posiekanych liści pietruszki
2 łyżki pestek słonecznika (20 g)
łyżeczka sosu sojowego
przyprawy według uznania: sól, pieprz, papryka wędzona
Na oleju podsmaż posiekany czosnek.
W międzyczasie obierz i pokrój marchew, ziemniaki oraz przygotuj kalafiora.
Gdy czosnek się zarumieni zalej go ostrożnie wodą, dodaj warzywa, sos sojowy i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
W czasie, gdy warzywa się gotują na suchej patelni upraż nasiona słonecznika na złoty kolor.
Pod koniec gotowania dodaj napój sojowy dopraw pieprzem, opcjonalnie solą i zmiksuj zupę na krem.
Krem przelej do miseczki, posyp papryką wędzoną, pietruszką i pestkami słonecznika.
Z najnowszymi przepisami, artykułami i ofertami.
W ciągu kilku minut przyjdzie do Ciebie mail zawierający link, który należy kliknąć, aby potwierdzić subskrypcję .
Jeśli chcesz zrobić coś bardzo szybkiego i prostego, to musisz przetestować ten przepis.
Zupy jabłkowej wcześniej nie jadłam, zazwyczaj jak już jadłam zupy owocowe, to tylko z czereśniami lub wiśniami, dlatego musiałam ją przetestować.