Makaron w sosie tahini

Makaron w sosie tahini jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. To jedno z tych dań, które sprawdza się doskonale gdy nie mamy zbyt dużo czasu.

Składniki

1 łyżka oleju (10 g)
mała cebula (50 g)
1/4 papryki – kolor dowolny (38 g)
mała marchew (60 g)
1/4 kostki tofu wędzonego (45 g)
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
3/4 kubka makaronu (75 g)
szczypiorek

Na sos:
łyżka tahini (12 g)
2 łyżki soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
4 łyżki wody po gotowaniu makaronu
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki papryki wędzonej

Przepis

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż wszystkie warzywa i tofu pokrojone w paski. Jeśli warzywa zaczną się przypalać dodaj odrobinę wody.
  2. W międzyczasie połącz ze sobą wszystkie składniki na sos i ugotuj makaron.
  3. Gdy warzywa zmiękną dodaj imbir i podsmaż wszystko razem przez ok. 30 sekund.
  4. Następnie wlej sos do podsmażonych warzyw. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
  5. Na końcu posyp szczypiorkiem.

Porady

– Można użyć dowolnych warzyw, praktycznie każde będą pasować.

– Wykorzystaj tofu fortyfikowane wapniem.

Makaron w sosie tahini

Białko
17%
Węglowodany
49%
Tłuszcze
34%