Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 320 kcal

łyżka oleju rzepakowego (10 g)
2 papryki (440 g)
cebula mała (50 g)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki napoju sojowego (120 ml)
1/2 kostki tofu (90 g)
10 sztuk pomidorów suszonych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych

Przepis

  1. Paprykę, cebulę kroimy w ćwiartki następnie wraz z czosnkiem polewamy olejem i pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut.
  2. Upieczone warzywa umieszczamy w jednym naczyniu wraz ze wszystkimi innymi składnikami (poza pomidorami suszonymi) i miksujemy.
    • Skórkę z papryki możesz ściągnąć, aby zrobić to łatwo i szybko schowaj ciepłą paprykę do woreczka/pudełka i szczelnie zamknij na ok. 5 minut. Po tym czasie skórka będzie łatwo się odrywać.
  3. Zmiksowane warzywa przekładamy do rondelka, dodajemy do nich pokrojone suszone pomidory i gotujemy ok. 5 minut, aż pomidory delikatnie zmiękną.
  4. Sos podajemy wraz z makaronem. 

Wegański sos paprykowy