Makaron z warzywami w 15 minut

Największą zaletą tej potrawy jest to, że wszystko umieszczamy w jednym naczyniu (głębokiej patelni lub garnku) i gotujemy ok. 7-10 minut w zależności, jaki mamy makaron. Jedyne, co wymaga od nas przygotowywania, to pokrojenie warzyw.

Składniki

2 pomidory (320 g)
cebula (50 g)
3 ząbki czosnku
1/2 papryki (110 g)
łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
łyżka oleju (10 g)
garść bazylii
puszka fasoli (240 g)
makaron spaghetti (150 g)
1 – 1,5 szklanki wrzątku (240-360 ml)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej i papryki słodkiej
łyżeczka cukru lub innego słodzika (5 g)
sól, pieprz
Opcjonalnie: chili, papryka ostra

Przepis

  1. Wszystkie warzywa pokrój i umieść na głębokiej patelni lub w garnku.
  2. Dodaj makaron, przyprawy, koncentrat pomidorowy i zalej wrzątkiem (1 szklanka wody dla gęstego sosu, 1,5 szklanki wody dla rzadszego).
  3. Gotujemy, aż makaron będzie, będzie al dente.

Porady

  • Konieczne jest użycie wrzątku w przepisie, inaczej makaron się rozgotuje.

Składniki i zamienniki

  • Makaron – on jest tu najważniejszy! Możesz wykorzystać pszenny lub ze strączków – taki makaron zwiększy ilość białka w tym posiłku. 
  • Fasola – jest ona źródłem białka, możesz ją wymienić na dowolne inne strączki lub tofu. 
  • Koncentrat pomidorowy – ja dodaję koncentrat i pomidory, ale możesz dodać pomidory z puszki i pominąć koncentrat, tylko wtedy sos już nie będzie, aż tak gęsty.
  • Warzywa – dodaj swoje ulubione warzywa lub skorzystaj z mojej propozycji. Dodając cukinię, pieczarki, marchew itd. Wychodzi również bardzo smacznie.

Makaron z warzywami w 15 minut

Białko
17%
Węglowodany
65%
Tłuszcze
18%