Orzechowe curry

Połączenie curry i masła orzechowego musi być dobre - i jest! Kremowe, gęste, pikantne z wyczuwalnym smakiem orzechowym.

Składniki

łyżka oleju (10 g)
mała cebula (50 g)
ząbek czosnku
mała marchew (60 g)
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta pieprzu cayenne 
szklanka napoju sojowego (250 ml)
puszka ciecierzycy (240 g)
1/4 papryki (38 g)
2 łyżki masła orzechowego (40 g)
2 łyżki soku z cytryny

Przepis

  1. Wstaw ryż do gotowania według instrukcji producenta.
  2. W międzyczasie przygotuj curry: podsmaż na oleju pokrojone warzywa i pod koniec smażenia dodaj przyprawy. Smaż je przez ok. 15-30 sekund (aż poczujesz zapach przypraw).
  3. Następnie zalej napojem roślinnym, dodaj ciecierzycę i gotuj ok. 5 minut w tym czasie marchew powinna zmięknąć.
  4. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień, dodaj masło orzechowe, sok z cytryny i mieszaj, aż sos delikatnie zgęstnieje.

Porady

– Sok z cytryny możesz zastąpić kwaskiem cytrynowym z butelki.

– Napój sojowy można zastąpić innym napojem roślinnym.

– Wykorzystaj napój roślinny fortyfikowany wapniem.

Orzechowe curry

Białko
15%
Węglowodany
38%
Tłuszcze
47%