Owsianka jabłkowa z masłem orzechowym

Jabłka, cynamon, orzechy to brzmi jak początek przepisu na jabłecznik, a to tylko zwykła owsianka.

Składniki

5 łyżek płatków owsianych (50 g)
3/4 szklanki napoju sojowego (180 ml)
1/2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka masła orzechowego (15 g)
małe jabłko (80 g)
łyżeczka syropu z agawy (8 g)
2 sztuki orzechów włoskich (8 g)

Przepis

Zacznij gotować płatki owsiane, napój roślinny i połowę pokrojonego lub startego jabłka. 

Gdy płatki zmiękną dodaj cynamon, masło orzechowe i mieszaj, aż masło orzechowe połączy się z owsianką.

Ugotowaną owsiankę wyłóż do miseczki dodaj resztę pokrojonego jabłka i pozostałe składniki.

Sprawdź do czego jeszcze możesz wykorzystać jabłka:

Tofucznica z jabłkiem

Racuchy z jabłkami

Zupa jabłkowa

Więcej przepisów…

Składniki i zamienniki

  • Płatki owsiane – polecam korzystać z płatków owsianych górskich, ale jeśli zależy Ci na czasie wykorzystaj błyskawiczne. Możesz wykorzystać w przepisie płatki jaglane. 
  • Jabłko – możesz zamienić na gruszkę, brzoskwinie, nektarynkę.
  • Masło orzechowe – jeśli masz pod ręką masło migdałowe lub z orzechów nerkowca, możesz je również dodać.
  • Napój sojowy – to źródło białka, możesz oczywiście zamienić na inny napój roślinny, ale może się okazać, że białka będzie mniej.
  • Orzechy włoskie – są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, ale możesz je zamienić na np. migdały, orzechy brazylijskie.

Owsianka jabłkowa z masłem orzechowym

Białko
20%
Węglowodany
59%
Tłuszcze
21%