Owsianka truskawkowa z figami

Sezon na figi trwa krótko, dlatego warto korzystać i kupować świeże, gdy mamy okazję. Owoce te dobrze pasują do owsianki i pomogą nam miło rozpocząć dzień.

Składniki

5 łyżek płatków owsianych (50 g)
3/4 szklanki napoju sojowego (180 g)
1/4 łyżeczki cynamonu
truskawki mrożone (110 g)
figa (70 g)
2 sztuki orzechów brazylijskich (8 g)
2 kostki czekolady (12 g)

Przepis

Zacznij gotować płatki owsiane i napój roślinny, aż płatki zmiękną, następnie dodaj cynamon i wymieszaj.

Truskawki możesz wyciągnąć wcześniej z zamrażalnika, aby się rozmroziły lub podgrzać z małą ilością wody w rondelku albo rozmrozić w mikrofali. Gdy już będą miękkie rozgnieć je widelcem.

Ugotowaną owsiankę wyłóż do miseczki dodaj rozgniecione truskawki i pozostałe składniki.

  • Owsiankę możesz przygotować dzień wcześniej tzw. nocna owsianka. Tak przygotowana będzie miała lepiej przyswajalne żelazo, ponieważ rozkłada się wtedy kwas fitynowy znajdujący się w płatkach owsianych. Dodatkowo w owsiane mamy owoce bogate w witaminę C, co znów poprawia przyswajanie żelaza.
  • Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w posiłku, dodaj jogurt roślinny lub fasolę do owsianki i zmiksuj.

Składniki i zamienniki

  • Płatki owsiane – płatki owsiane możesz zamienić na np. płatki jaglane, gryczane.
  • Figa – sezon na figi trwa krótko, dlatego warto korzystać i kupować świeże, gdy mamy okazję. Jednak zamiast świeżej możesz też dodać suszoną, ale pamiętaj, że suszona będzie bardziej kaloryczna!
  • Truskawki – wykorzystaj owoce mrożone lub świeże. Możesz też zamienić truskawki na inne owoce jagodowe, każde z nich będą pasować.
  • Napój sojowy – to źródło białka. Oczywiście możesz je wymienić na inny napój roślinny, jednak wtedy zmniejszy się ilość białka w posiłku.
  • Orzechy brazylijskie – uważam, że warto je włączyć do diety mimo, iż nie wszystkie są bardzo dobrym źródłem selenu, to jednak zawsze mają go trochę.

Owsianka truskawkowa z figami

Białko
14%
Węglowodany
58%
Tłuszcze
28%