Pancakes z fasoli z sosem orzechowym

Pancakes z fasoli pewnie dla większości z Was brzmią dziwnie, ale warto przetestować ten przepis. Fasola jest niewyczuwalna, naleśniki są puszyste i syte.

Składniki

1/4 puszki fasoli (60 g)
3,5 łyżki płatków owsianych (35 g)
1/3 szklanki napoju sojowego (80 g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju (10 g)
mały banan (80 g)
łyżka masła orzechowego (20 g)
łyżka syropu z agawy (15 g)
2-5 łyżek wody

Przepis

Płatki owsiane, opłukaną fasolę, 1/2 banana, napój roślinny i proszek do pieczenia zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Odstaw na 2-3 minuty, aby masa zgęstniała, a w międzyczasie pokrój resztę składników i dokładnie wymieszaj masło orzechowe z syropem i wodą (wodę dodawaj stopniowo, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję).

Rozgrzej olej i smaż na nim małe naleśniki ok. 2 minut z jednej strony.

Na gotowe naleśniki nałóż dodatki i polej sosem.

  • Jeśli masa wyjdzie za luźna dodaj odrobinę płatków owsianych.
  • Jeśli masa wyjdzie za gęsta dodaj odrobinę wody.

Składniki i zamienniki

  • Fasola –  jest to trochę nietypowe, aby dodawać strączki do naleśników, ale dzięki temu w posiłku jest więcej białka. Fasolę możesz zamienić na tofu naturalne.
  • Napój sojowy – wybieraj napoje roślinne wzbogacane w wapń. Napój sojowy możesz zamienić na inny np. kokosowy, ale inne napoje roślinne mają często mniej białka, dlatego polecam zostać przy sojowym.
  • Płatki owsiane – najlepiej wykorzystać płatki owsiane górskie. Można je zastąpić mąką.
  • Proszek do pieczenia – można zastąpić sodą oczyszczoną, ale wtedy dodaj odrobinę soku z cytryny lub octu.
  • Masło orzechowe – można zamienić na masło migdałowe lub z orzechów nerkowca.

Pancakes z fasoli z sosem orzechowym

Białko
12%
Węglowodany
50%
Tłuszcze
38%