Pasta cebulowa z tofu

Przepis jest bardzo prosty i wykorzystuje popularne składniki. Pasta ma delikatnie cebulowy posmak, który doskonale komponuje się z kiszonym ogórkiem i pomidorem.

Składniki

1,5 łyżki oleju (15 g)
2 małe cebule (100 g)
ząbek czosnku
tofu wędzone (180 g)
łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Przepis

  1. Rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną cebulę. By szybciej się podsmażyła warto posypać szczyptą soli.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek i smaż ok. 1-2 minut.
  3. Następnie w misce zmiksuj za pomocą blendera ręcznego wszystkie składniki. 

Porady

– Wykorzystaj tofu fortyfikowane wapniem.

– Jeśli tofu wędzone zastąpisz zwykłym, dodaj więcej papryki wędzonej lub szczyptę soli wędzonej.

Pasta cebulowa z tofu

Białko
27%
Węglowodany
14%
Tłuszcze
59%