Pasta czosnkowa

To jeden z pierwszych przepisów, jakie zaczęłam robić po przejściu na dietę roślinną. Prosta, szybka i bardzo smaczna pasta z groszku i czosnku, idealna na śniadanie.

Składniki

1/2 puszki groszku (120 g)
1/2 łyżeczki majonezu wegańskiego (5 g)
ząbek czosnku (3 g)
sól, pieprz

Przepis

Strączki wraz z majonezem i czosnkiem zmiksuj na gładką konsystencję.

Dopraw solą i pieprzem.

  • Pasta ma niski ŁG, dlatego dobrze się sprawdzi w komponowaniu posiłków u osób z insulinoopornością.

Pasta sprawdzi się również jako dodatek do tortilli.
Bardzo dobrze smakuje podawana z:

Piklowaną marchewką

Piklowaną cebulą

Składniki i zamienniki

  • Groszek – jest źródłem białka. Jeśli natomiast masz po nim problemy zamień go na fasolę białą lub tofu naturalne.
  • Majonez – staraj się wybierać majonezy roślinne, które mają mniejszą zawartość tłuszczu. Zamiast wegańskiego majonezu możesz dodać olej lub jogurt roślinny, a nawet musztardę.
  • Czosnek – on jest tu najważniejszy, dlatego nie pomijaj go, a jeśli akurat Ci się skończył, zastąp czosnkiem w proszku.

Pasta czosnkowa

Białko
19%
Węglowodany
50%
Tłuszcze
31%