Pasta fasolowo-pietruszkowa

Jedyne czego potrzebujesz do tej pasty to puszka strączków i pietruszka! Pasta jest bardzo prosta, szybka i smaczna.

Składniki

puszka fasoli (240 g)
pęczek pietruszki (40 g)
łyżeczka majonezu (10 g)
ząbek czosnku (6 g)
sól, pieprz

Przepis

Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz.

Dodaj majonez, czosnek, pietruszkę, sól, pieprz i całość zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Pasta sprawdzi się również jako dodatek do tortilli.
Bardzo dobrze smakuje podawana z:

Piklowaną marchewką

Piklowaną cebulą

Składniki i zamienniki

  • Fasola – to dobre źródło białka i wapnia, ale jeśli nie jesteś jej fanem, zamień ją na fasolę czerwoną, ciecierzycę, tofu naturalne.
  • Pietruszka – jest dość niepozorna, ale ma duże ilości żelaza, dlatego warto do kanapki dodać np. paprykę, która jest bogata w witaminę C, dzięki temu żelazo będzie lepiej się wchłaniało. Więcej na temat żelaza możesz poczytać tutaj.
  • Majonez – wybieraj majonez o niskiej zawartości tłuszczu. Możesz też go zastąpić jogurtem roślinnym lub olejem.
  • Czosnek – możesz go zastąpić czosnkiem w proszku. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem zamień go na kminek lub imbir.

Pasta fasolowo-pietruszkowa​

Białko
22%
Węglowodany
57%
Tłuszcze
21%