Składniki

Ilość porcji: 10| Porcja ma ok. 80 kcal

13 łyżek słonecznika (130 g)
ząbek czosnku (6 g)
2 średnie ogórki kiszone (150 g)
2 łyżki posiekanego koperku 
pieprz
ewentualnie 2 łyżki soku z ogórków lub wody

Przepis

  1. Słonecznik moczymy w wodzie przez minimum godzinę, można też dłużej, dzięki temu pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję.
  2. Ogórki kiszone trzemy na tarce na dużych oczkach, koperek siekamy.

  3. Od słonecznika odlewamy wodę i płuczemy go, następnie w wysokim naczyniu zaczynamy go miksować wraz z czosnkiem, dodając stopniowo sok z ogórków lub wodę, by regulować gęstość naszej pasty.

  4. Do zmiksowanej pasty dodajemy pieprz, koperek, ogórki.  

Wegańska pasta ze słonecznikiem i ogórkiem kiszonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *