Składniki

Ilość porcji: 2 |Porcja ma ok. 195 kcal

2 średnie jabłka (380 g)
2 łyżki płatków owsianych (20 g)
cynamon według uznania
2 łyżki erytrolu (20 g)
łyżka masła orzechowego (20 g)
2-4 łyżek wody
opcjonalnie 2-4 łyżek syropu cynamonowego
cały syrop ma ok. 320 kcal
7 łyżek wody (100 ml)
8 łyżek cukru (80 g)
laska cynamonu

Przepis

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Z jabłek usuwamy łyżeczką gniazda.
  3. W misce mieszamy płatki owsiane, masło orzechowe, cynamon i słodzik. Masa może być zbyt gęsta, dlatego warto dodać odrobinę wody.
  4. Gotową masę przekładamy do jabłek. Te umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy 20-25 minut.

Syrop cynamonowy

  1. W rondelku gotujemy wodę wraz z cukrem i dodajemy cynamon.
  2. Gotujemy przez chwilę, aż cukier się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje.