Pieczone klopsiki z tofu wędzonego

Klopsiki z tofu to proste danie, w którym tylko mieszamy wszystkie składniki i wrzucamy do piekarnika. Sprawdzą się na obiad podawane z surówką i ziemniakami, ryżem lub kaszą jak również jako dodatek do tortilli lub sosu pomidorowego. 

Składniki

kostka tofu wędzone (180 g)
łyżeczka syropu z agawy (8 g)
1/4 szklanki płatków owsianych (33 g)
łyżeczka oleju (5 g)
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka oregano
sól, pieprz

Przepis

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
  2. Gdy się nagrzewa przełóż do miski wszystkie składniki i je zmiksuj.
  3. Uformuj małe klopsiki.
  4. Piecz przez 20 minut, pamiętając, by w połowie czasu je obrócić.

Porady

Zamiast płatków owsianych możesz wykorzystać ¼ szklanki (38 g) mąki pszennej, taka zmiana zmienia trochę ich strukturę, ale podnosi też ładunek glikemiczny potrawy.

Pieczone klopsiki z tofu wędzonego

Białko
27%
Węglowodany
32%
Tłuszcze
41%