Składniki

Ilość porcji: 2| Porcja ma ok. 330 kcal

8 większych ziemniaków (600 g)
6 szklanek wody (1,5 l)
łyżeczka sody
2 łyżki oleju (20 g)
ulubione przyprawy, proponuję: 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól

Krojone ziemniaki

Przepis

  1. Do wody dodajemy sodę i zaczynamy ją gotować.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do gotującej się wody.
  3. Gotujemy je 10 minut, po czym odlewamy i odstawiamy, by odparowały.
  4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Gdy ziemniaki trochę odparują, olej mieszamy z przyprawami następnie, polewamy nim ziemniaki i dobrze mieszamy.
  6. Ziemniaki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut, pamiętając, by w połowie czasu je obrócić.
chrupiące ziemniaczki