Pieczone ziemniaki

Jeśli chcesz się dowiedzieć jak zrobić te pyszne, chrupiące, pieczone ziemniaki zapraszam do czytania!

Składniki

8 większych ziemniaków (600 g)
6 szklanek wody (1,5 l)
łyżeczka sody
2 łyżki oleju (20 g)
ulubione przyprawy, w moim przypadku to będzie:
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
łyżkę majeranku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól

Przepis

  1. Do gotującej wody dodaj sodę i ziemniaki pokrojone w ćwiartki.
  2. Gotuj je 10 minut, po czym odlej wodę i odstaw na parę minut, aby odparowały.
  3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Gdy ziemniaki odparują, dodaj olej, przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj.
  5. Ziemniaki przełóż na papier do pieczenia, następnie piecz ok. 35-40 minut, pamiętając, by w połowie czasu je obrócić.

Pieczone ziemniaki

Białko
8%
Węglowodany
62%
Tłuszcze
30%