
Pieczony burak z rabarbarem i tofu
Czas ok. 40 minut
Ilość porcji: 2
Porcja ma ok. 580 kalorii
Składniki
100 g kaszy bulgur
2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
5 ząbków czosnku (25 g)
2 buraki (200 g)
2 sztuki rabarbaru (220 g)
łyżka soku z cytryny
kostka tofu wędzonego (180 g)
2 małe cebule (100 g)
łyżeczka majonezu (10 g)
jogurt sojowy (150 g)
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
Przepis
Ustaw piekarnik, aby nagrzewał się do 190 stopni i zacznij od gotowania kaszy.
Obierz i umyj buraka, rabarbar, cebulę, następnie pokrój na mniejsze kawałki – buraka pokrój na kształt frytek, aby upiekł się w podobnym czasie co rabarbar.
W misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z sokiem z cytryny, a następnie wrzuć pokrojony rabarbar, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.
W tej samej misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z pokrojonym burakiem i cebulą, dodaj sól, pieprz i ponownie przełóż na papier do pieczenia.
Znów do tej samej miski wrzuć rozdrobione tofu i przyprawy: papryka wędzona, słodka, polej łyżeczką oliwy i przełóż na papier do pieczenia obok warzyw.
We folię aluminiową zawiń czosnek w łupinkach, polany 1 łyżeczką oliwy i ułóż obok warzyw.
Piecz wszystko w piekarniku przez około 20 minut, pilnując aby rabarbar się nie rozpadł. W połowie czasu przemieszaj warzywa.
Po upieczeniu warzyw, wyciągnij czosnek z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia przez 1-2 minuty. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj sól, pieprz i delikatnie wyciśnij czosnek z łupiny do sosu (czosnek powinien być bardzo miękki, jeśli się nie rozpada, poduś go widelcem).
Na talerzu lub w misce ułóż kaszę, warzywa, tofu i całość polej sosem czosnkowym.

