Pieczony burak z rabarbarem i tofu

Pieczony burak z rabarbarem i tofu

Czas ok. 40 minut
Ilość porcji: 2
Porcja ma ok. 580 kalorii

Składniki

100 g kaszy bulgur
2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
5 ząbków czosnku (25 g)
2 buraki (200 g)
2 sztuki rabarbaru (220 g)
łyżka soku z cytryny
kostka tofu wędzonego (180 g)
2 małe cebule (100 g)
łyżeczka majonezu (10 g)
jogurt sojowy (150 g)
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz

 

Przepis

Ustaw piekarnik, aby nagrzewał się do 190 stopni i zacznij od gotowania kaszy.

Obierz i umyj buraka, rabarbar, cebulę, następnie pokrój na mniejsze kawałki – buraka pokrój na kształt frytek, aby upiekł się w podobnym czasie co rabarbar.

W misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z sokiem z cytryny, a następnie wrzuć pokrojony rabarbar, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia.

W tej samej misce wymieszaj łyżeczkę oliwy z pokrojonym burakiem i cebulą, dodaj sól, pieprz i ponownie przełóż na papier do pieczenia.

Znów do tej samej miski wrzuć rozdrobione tofu i przyprawy: papryka wędzona, słodka, polej łyżeczką oliwy i przełóż na papier do pieczenia obok warzyw.

We folię aluminiową zawiń czosnek w łupinkach, polany 1 łyżeczką oliwy i ułóż obok warzyw.

Piecz wszystko w piekarniku przez około 20 minut, pilnując aby rabarbar się nie rozpadł. W połowie czasu przemieszaj warzywa.

Po upieczeniu warzyw, wyciągnij czosnek z folii aluminiowej i pozostaw do ostygnięcia przez 1-2 minuty. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj sól, pieprz i delikatnie wyciśnij czosnek z łupiny do sosu (czosnek powinien być bardzo miękki, jeśli się nie rozpada, poduś go widelcem).

Na talerzu lub w misce ułóż kaszę, warzywa, tofu i całość polej sosem czosnkowym.

Pieczony burak z rabarbarem i tofu
Pieczony burak z rabarbarem i tofu

Pieczony burak z rabarbarem i tofu

wartości przeliczone na porcję

Białko 27 g | Tłuszcz 26 g | Węglowodany 65 g | Błonnik 18 g

Shopping Cart
Scroll to Top