
Pieczony kalafior z ciecierzycą
Czas ok. 35 minut
Ilość porcji: 3
Porcja ma ok. 304 kalorii
Składniki
1/2 główki kalafiora (425 g)
puszka ciecierzycy (240 g)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka papryki wędzonej
4 ząbki czosnku
papryka chili (20 g)
łyżka syropu z agawy
4 łyżki wody
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Przepis
Ustaw piekarnik na 220 stopni, w czasie jak się będzie nagrzewał oczyść i pokrój kalafiora na różyczki.
Kalafiora polej 2 łyżkami oleju (wmasuj go) dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciecierzycę przepłucz z zalewy, wymieszaj z czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, ziołami oraz 1 łyżeczką oleju, następnie umieść ją obok kalafiora na blachę. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku na minimum 15 minut pod koniec, jeśli lubisz przypieczone warzywa włącz funkcję grilla na 3-5 minut lub dłużej.
W międzyczasie pokrój czosnek, papryczkę, szczypiorek i podsmaż na 1,5 łyżki oleju ok. 2-3 minut. Następnie zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj wymieszaną wodę z sosem sojowym, słodzikiem i octem, podgrzewaj ok. 2 minut, aż sos zrobi się gęsty.
Do sosu dodaj pieczonego kalafiora, ciecierzycę, wymieszaj, przełóż na miskę lub talerz wraz z ryżem i posyp szczypiorkiem.


Pieczony kalafior z ciecierzycą
wartości przeliczone na porcję