Pieczony kalafior z ciecierzycą

Bardzo lubię pieczonego kalafiora, ponieważ ma on zdecydowanie inny smak od gotowanego, dodatkowo przyjemnie się go chrupie. W tym daniu dzięki temu, że wcześniej go pieczemy wraz z ciecierzycą, zachowujemy tę chrupkość. Danie jest delikatnie słodkie i ostre.

Składniki

1/2 główki kalafiora (425 g)
puszka ciecierzycy (240 g)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka papryki wędzonej 
4 ząbki czosnku
papryka chili
łyżka syropu z agawy
4 łyżki wody
łyżka octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz

Przepis

  1. Ustaw piekarnik na 220 stopni, w czasie jak się będzie nagrzewał oczyść i pokrój kalafiora na różyczki.
  2. Kalafiora polej 2 łyżkami oleju (wmasuj go) dodaj szczyptę soli i pieprzu, następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ciecierzycę przepłucz z zalewy, wymieszaj z czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, ziołami oraz 1 łyżeczką oleju, następnie umieść ją obok kalafiora na blachę. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku na minimum 15 minut pod koniec, jeśli lubisz przypieczone warzywa włącz funkcję grilla na 3-5 minut lub dłużej.
  4. W międzyczasie pokrój czosnek, papryczkę, szczypiorek i podsmaż na 1,5 łyżki oleju ok. 2-3 minut. Następnie zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj wymieszaną wodę z sosem sojowym, słodzikiem i octem, podgrzewaj ok. 2 minut, aż sos zrobi się gęsty. 
  5. Do sosu dodaj pieczonego kalafiora, ciecierzycę, wymieszaj, przełóż na miskę lub talerz wraz z ryżem i posyp szczypiorkiem.

Porady

  • Papryczki wykorzystaj tyle, ile lubisz resztę możesz zamrozić lub wykorzystać do innych posiłków. Taka papryczka ma mało kalorii, dlatego nie musisz przejmować o kaloryczność.

Przygotuj większą ilość kalafiora oraz ciecierzycy i oraz zaplanuj swoje posiłki, dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie nadwyżki:

Ziemniaki z kalafiorem i ciecierzycą

Dodatek do sałatki lub buddha bowl

Składniki i zamienniki

  • Ciecierzyca – jest to źródło białka, dlatego nie zapominaj o niej, ale jeśli nie należysz do fanów ciecierzycy, zamień ją na fasolę białą lub czerwoną.
  • Kalafior – kalafiora możesz zamienić na brokuły, ale wtedy pilnuj podczas pieczenia, aby się nie przypaliły.
  • Ostra papryczka – jeśli nie chcesz, nie możesz jeść ostrego, zamień ją na zwykłą paprykę czerwoną.
  • Ocet jabłkowy – możesz go zamienić na 2 łyżki octu ryżowego.
  • Szczypiorek – jeśli korzysta z cebuli dymki, podsmaż tylko tą białą, grubszą część. Możesz także zamienić szczypiorek na por.

Pieczony kalafior z ciecierzycą

Białko
13%
Węglowodany
37%
Tłuszcze
50%