Pieczony stek z kalafiora

Stek z kalafiora był kiedyś dość popularną potrawą, jednak mam wrażenie, że już trochę się zapomniało o tym daniu. Dlatego chcę Wam przypomnieć o tej ciekawej formie podania kalafiora i przedstawić moją wersję tego przepisu. 

Składniki

1/2 kalafiora (450 g)
2 łyżki ketchupu (30 g)
łyżka sosu sojowego (10 g)
łyżka syropu z agawy (15 g)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki oleju (20 g)
2 łyżki wody (20 g)
sól, pieprz

Przepis

Ze środka kalafiora wykrój plaster o grubości około 3 cm – to będzie stek.

W misce połącz wszystkie pozostałe składniki i posmaruj nimi kalafiora, następnie odstaw na 10 minut i w międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Kalafiora ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika pamiętając, aby obrócić go w połowie czasu. 

  • Jeśli kalafior będzie się rozpadał to się nie przejmuj, możesz go zwyczajnie pokroić na różyczki.
  • Ketchup można zamienić na koncentrat pomidorowy.

Pieczony stek z kalafiora

Białko
12%
Węglowodany
46%
Tłuszcze
42%