Piklowana czerwona cebula

Piklowana czerwona cebula to prosty dodatek, który możecie szybko zrobić, by urozmaicić wasze posiłki. Nadaje się do kanapek, tortilli, sałatek.

Składniki

Na 1 słoik 400 ml:

4 średnie czerwone cebule (280 g)
1/4 szklanki octu jabłkowego (63 g)
1/2 łyżeczki soli (3 g)
łyżeczka cukru (5 g)
gorąca woda
2-3 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie: papryka, pieprz w ziarnach

Przepis

  1. Cebulę pokrój w piórka lub krążki.
  2. Umieść ją w słoiku wraz z pozostałymi składnikami, następnie zalej gorącą wodą, aż cebula będzie zakryta płynem.
  3. Słoik zakręć, uważając, by się nie poparzyć i odstaw do przestygnięcia na minimum 2 godziny. Po tym czasie cebula nadaje się do jedzenia.

Porady

– Zamiast octu jabłkowego możesz wykorzystać zwykły ocet.

– W zależności od upodobań możesz zmienić proporcje octu.

Piklowana czerwona cebula

Białko
8%
Węglowodany
90%
Tłuszcze
2%