
Piklowana marchewka
Czas ok. 15 minut + 2 godziny na odstanie
Cały słoik ma ok. 143 kalorii
Składniki
Na 1 słoik 400 ml:
3 średnie marchewki (315 g)
1/4 szklanki octu jabłkowego (63 g)
1/2 łyżeczki soli (3 g)
łyżeczka cukru (5 g)
gorąca woda
2-3 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie: papryka, pieprz w ziarnach
Przepis
Marchew za pomocą obieraczki potnij na wstążki.
Umieść ją w słoiku wraz z pozostałymi składnikami, następnie zalej gorącą wodą, aż marchew będzie zakryta płynem.
Słoik zakręć, uważając, by się nie poparzyć i odstaw do przestygnięcia na minimum 2 godziny. Po tym czasie marchewka nadaje się do jedzenia.
Zamiast octu jabłkowego możesz wykorzystać zwykły ocet. W zależności od upodobań zmieniaj proporcje octu. Piklować można również ugotowaną marchew.


Piklowana marchewka
wartości przeliczone na słoik