Piklowana marchewka

Piklowana marchewka to prosty dodatek, który możecie szybko zrobić, by urozmaicić wasze posiłki. Nadaje się do kanapek, tortilli, sałatek.

Składniki

Na 1 słoik 400 ml:

3 średnie marchewki (315 g)
1/4 szklanki octu jabłkowego (63 g)
1/2 łyżeczki soli (3 g)
łyżeczka cukru (5 g)
gorąca woda
2-3 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie: papryka, pieprz w ziarnach

Przepis

  1. Marchew za pomocą obieraczki potnij na wstążki.
  2. Umieść ją w słoiku wraz z pozostałymi składnikami, następnie zalej gorącą wodą, aż marchew będzie zakryta płynem.
  3. Słoik zakręć, uważając, by się nie poparzyć i odstaw do przestygnięcia na minimum 2 godziny. Po tym czasie marchewka nadaje się do jedzenia.

Porady

  • Zamiast octu jabłkowego możesz wykorzystać zwykły ocet.
  • W zależności od upodobań możesz zmienić proporcje octu.

Piklowana marchewka

Białko
10%
Węglowodany
85%
Tłuszcze
5%

Z czym podać piklowaną marchew?

  • Jako dodatek obiadowy
  • Do tortilli
  • Do kanapek