Proste leczo wegańskie

Wypróbuj przepis na bardzo proste i szybkie leczo wegańskie.

Składniki

1,5 łyżki oleju (15 g)
1/2 kostki tofu wędzonego (90 g)
2 małe cebule (100 g)
2 ząbki czosnku
2 średnie papryki (300 g)
passata (500 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (26 g)
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz

Przepis

  1. Wszystkie warzywa i tofu pokrój w paski lub kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż wszystko, aż cebula zrobi się szklista. Jeśli zaczną się przypalać możesz dolać 2-4 łyżek wody.
  3. Dodaj passatę, koncentrat, przyprawy i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Porady

– Passatę można zastąpić dając 400 g świeżych pomidorów lub pomidorami krojonymi z puszki.
– Danie można wzbogacić dodając 4 średnie pieczarki lub 1/4 małej cukinii, albo oba te składniki. Wystarczy dodać je wraz z papryką do smażenia.

Leczo wegańskie

Białko
20%
Tłuszcze
39%
Węglowodany
41%