Znajdziesz mnie na:

Składniki na sos serowy

1/2 szklanki napoju sojowego (120 ml)
łyżeczka musztardy (10 g)
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
szczypta czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g)
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (20 g)
sól, pieprz

Składniki na quesadille

Ilość porcji: 2|Porcja ma ok. 502 kcal

łyżka oleju (10 G)
mała cebula (50 g)
ząbek czosnku
1/4 cukinii (75 g)
1/4 papryki (55 g)
puszka fasoli czerwonej (240 g)
pomidor (160 g)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45 g)
szczypta chili w proszku lub kawałek papryczki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
2 placki tortilli pełnoziarnistej (120 g)

Przepis

Sos serowy:

1. 1/4 Szklanki napoju sojowego mieszamy z musztardą, czosnkiem granulowanym, cebulą w proszku, kurkumą, sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zagotowujemy.
2. Do pozostałej części napoju sojowego dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dodajemy do gotującego się wcześniej napoju sojowego. Sos zacznie nam gęstnieć, dlatego należy go mieszać. Jak zgęstnieje ściągamy go z palnika. 

  • Sos serowy gęstnieje jak przestygnie. Ale jeśli wolisz bardzo gęsty sos dodaj więcej mąki ziemniaczanej.

Quesadilla:

1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę, czosnek, cukinię, paprykę. 
2. Gdy warzywa zmiękną dodajemy fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, chili, paprykę wędzoną. Podgrzewamy wszystko razem przez ok. 5 minut.
2. Połowę tortilli smarujemy połową otrzymanego sosu serowego i połową warzyw. Tortillę składamy i na suchej patelni podsmażamy z jednej i z drugiej strony. Gotową quesadillę możemy podzielić na 3 mniejsze trójkąty. Z drugą tortillą robimy dokładnie to samo. 

Quesadilla z wegańskim sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *