Racuchy z jabłkami

Pyszne, szybkie, łatwe w zrobieniu. Idealne na śniadanie, do pracy, obiad czy kolację.

Składniki

małe jabłko (80 g)
1/2 szklanki napoju sojowego (120 g)
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżka erytrolu
3 łyżeczki oleju (15 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek mąki pszennej (90 g)

Przepis

W misce wymieszaj wszystkie składniki poza jabłkiem i olejem.

Jak powstanie gęste ciasto, dodaj pokrojony w kostkę owoc i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj ciasto tak, aby powstało ok. 4-5 racuchów.

Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

  • Jeśli ciasto jest za gęste dodaj trochę wody, natomiast jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę więcej mąki.

Składniki i zamienniki

  • Jabłko – wybierz swoją ulubioną odmianę, każda będzie pasować. Możesz też wykorzystać inne owoce.
  • Mąka – Ja wykorzystuję pszenną typ 550, ponieważ według mnie pasuje najlepiej. Będąc na diecie wegańskiej, jedząc dużo warzyw i owoców, jest sporo błonnika w jadłospisie, dlatego nie trzeba obawiać się białej mąki. Jeśli jednak ona Ci nie odpowiada wykorzystaj inną.
  • Napój sojowy – jest tutaj źródłem białka, dlatego jeśli go zamienisz na inny napój roślinny dodaj np. jogurt sojowy na końcu do racuchów.
  • Proszek do pieczenia – możesz go zamienić na sodę, ale dodaj wtedy do ciasta odrobinę octu.

Racuchy z jabłkami

Białko
18%
Węglowodany
62%
Tłuszcze
20%