
Zacznijmy krótko od tego czym jest witamina B12 i do czego służy? Otóż zawiera ona w swoim składzie atom kobaltu, a także jest nośnikiem grup metylowych oraz ważnym koenzymem dla 2 enzymów. Uczestniczy między innymi w procesie syntezy DNA, a także tworzeniu otoczki mielinowej, która chroni komórki nerwowe. Także przeciwdziała wzrostowi homocysteiny, niedokrwistości megaloblastycznej [1,5]. Więcej na ten temat pisałam tutaj.
Przy niedoborach witaminy B12 dochodzi do wzrostu poziomu homocysteiny co w konsekwencji może prowadzić do zwiększenia stresu oksydacyjnego i związanych z nim chorób [3]. A jak już wiemy, stres oksydacyjny wpływa niekorzystnie, chociażby na wygląd skóry osoby chorującej na łuszczycę. Badania nad suplementacją tej witaminy, potwierdziły jej skuteczność [2].
Tutaj też zacznę krótko, co to witamina D? Witamina ta jest prohormonem, w organizmie przekształca się w aktywną postać – 1,25-dihydroksycholekarcyferol. Powstaje w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Jej rola polega na regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i z tego każdy zna ją najlepiej. Jednak wpływa ona również na układ odpornościowy, nerwowy, mięśniowy, hormonalny oraz uczestniczy w procesie podziału komórkowego, jak również eliminowaniu tych wadliwych [5].
Ponieważ witamina ta ma wpływ na układ odpornościowy, co za tym idzie na zmniejszenie aktywności limfocytów T, wpływa pozytywnie na zmniejszenie objawów występowania łuszczycy. Dla przypomnienia dodam, że w łuszczycy występuje nadmierne powstawanie limfocytów T. U ciężko chorych na łuszczycę występuje duży spadek stężenia witaminy D3 w porównaniu z osobami o umiarkowanej postaci łuszczycy, czy osobami zdrowymi. Jednak należy pamiętać, że mogą pojawić się powikłania w postaci hiperkalcemii, hiperkalciurii dlatego stosowanie wysokich dawek powinno odbywać się tylko po konsultacji z lekarzem [2, 4].
Jeśli potrzebujesz pomocy w ułożeniu diety, skontaktuj się ze mną.
Literatura na postawie, której powstał ten wpis:
[1] Appleton A., Vanbergen O., Metabolizm i żywienie, Wrocław: Edra Urban & Partner 2017.
[2] Barańska-Rybak W., Nowicki R., Czy dieta ma znaczenie? ABC łuszczycy. Łuszczyca w pytaniach i odpowiedziach, R. Nowicki, A Szczerkowska-Dobosz (red.), Poznań: Termedia Wydawnictwa Medyczne 2016.
[3] Kibil I., WEGE dieta roślinna w praktyce, PZWL wydawnictwo lekarskie, Warszawa 2018.
[4] Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Dieta w łuszczycy w Dieta w chorobach skóry, W. Placka (red), Lublin: Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o. 2015.
[5] Parol D., Szewczyk P., Witaminy w Medycyna stylu życia, Śliż D., Mamcarz A. (red.), PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2018
Z najnowszymi przepisami, artykułami i ofertami.
W ciągu kilku minut przyjdzie do Ciebie mail zawierający link, który należy kliknąć, aby potwierdzić subskrypcję .
Jeśli chcesz zrobić coś bardzo szybkiego i prostego, to musisz przetestować ten przepis.
Zupy jabłkowej wcześniej nie jadłam, zazwyczaj jak już jadłam zupy owocowe, to tylko z czereśniami lub wiśniami, dlatego musiałam ją przetestować.