Znajdziesz mnie na:
Składniki
Ilość porcji: 8|Porcja ma ok. 415 kcal
5 dużych ziemniaków (500 g)
średni korzeń pietruszki (70 g)
mały seler (360 g)
0,5 puszki kukurydzy (110 g)
4 łyżki groszku zielonego gotowanego lub z puszki (110 g)
średnia marchew (100 g)
5 średnich ogórków konserwowych (375 g)
mała cebula (80 g)
średnie jabłko (250 g)
słoik majonezu wegańskiego (390 g)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej (30 g)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnej soli
Przepis
- Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę myjemy i w skórkach gotujemy do miękkości.
- Jak już warzywa będą miękkie czekamy, aż ostygną – najlepiej kilka godzin.
- Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę.
- Następnie kroimy cebulę, ogórki konserwowe, jabłko, które również dodajemy do sałatki wraz z groszkiem i kukurydzą.
- Dodajemy musztardę, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Ponieważ sałatka jarzynowa może być trochę “ciężka” dla niektórych osób. Możesz część majonezu zastąpić jogurtem roślinnym, dzięki temu sałatka będzie lżejsza i będzie miała mniej kalorii.
- Sałatkę smakuje najlepiej gdy trochę postoi.
