Znajdziesz mnie na:

Składniki

Ilość porcji: 8|Porcja ma ok. 415 kcal

5 dużych ziemniaków (500 g)
średni korzeń pietruszki (70 g)
mały seler (360 g)
0,5 puszki kukurydzy (110 g)
4 łyżki groszku zielonego gotowanego lub z puszki (110 g)
średnia marchew (100 g)
5 średnich ogórków konserwowych (375 g)
mała cebula (80 g)
średnie jabłko (250 g)
słoik majonezu wegańskiego (390 g)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej (30 g)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnej soli

Przepis

  1. Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę myjemy i w skórkach gotujemy do miękkości.
  2. Jak już warzywa będą miękkie czekamy, aż ostygną – najlepiej kilka godzin.
  3. Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę.
  4. Następnie kroimy cebulę, ogórki konserwowe, jabłko, które również dodajemy do sałatki wraz z groszkiem i kukurydzą.
  5. Dodajemy musztardę, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem.
    • Ponieważ sałatka jarzynowa może być trochę “ciężka” dla niektórych osób. Możesz część majonezu zastąpić jogurtem roślinnym, dzięki temu sałatka będzie lżejsza i będzie miała mniej kalorii.
  6. Sałatkę smakuje najlepiej gdy trochę postoi.
WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM I JABŁKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *